na 1 láhev (à 1 l)
doba přípravy: 15 minut, odležení 14–30 dní
40 g semen anýzu
kůra z 1 biocitronu
600 ml bílého alkoholu, např. Vodky
pár semínek anýzu a fenyklu dle chuti
300 g světlého třtinového cukru
400 ml vody
Anýz vsypeme do láhve, přidáme citronovou kůru (žlutou) seříznutou škrabkou, zalijeme alkoholem a necháme stát při pokojové teplotě 14 dní až 1 měsíc. Občas protřepeme. Přecedíme do láhve s uzávěrem a podle chuti přidáme pár semínek anýzu a fenyklu. Cukr rozmícháme ve vodě, můžeme ji zahřát a pak nechat zchladnout, nebo delší dobu počkat. Přilijeme k vodce, uzavřeme, promícháme a uložíme v chladu a temnu.
Léčivé účinky anýzu
– Pomáhá při odkašlávání
– Proti nadýmání
– Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv
– Zvyšuje chuť k jídlu
– Zklidňuje trávicí ústrojí
– Účinný na plísňová onemocnění a mykózy
– Je močopudný
– Tlumí křeče, bolesti a migrény
– Zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek
– Je vhodný při celkovém oslabení organismu
– Drcený pomáhá při škytání a zápachu z úst
– Krátce povařený anýz v mléce má relaxační účinky
– Využívá se při průjmech nebo otravě jídlem