Daniel začínal jako šéfkuchař v širším centru Bratislavy. Jeho ambicióznosti si všiml i někdejší executive chef Red Monkey Group Marek Ort a byl pověřen chodem italské restaurace PAPARAZZI. Po jeho boku absolvoval významné eventy, jakými je i například Ples v Opeře.
Po půl roce fungování na tomto postu využil možnost sebarealizace v hotelu Holiday Inn v Trnavě. Díky jeho tvrdé práci a dobře sestavenému týmu sa postupně podařilo navrátit hotelu klientelu. Tento fakt ho posunul o krok vpřed a jeho služby executive chefa využívala síť prominentních restaurací – Roman´s restaurants v Bratislavě.
Je členem Gourmet Klubu a od roku 2005 držitelem osvědčení Diner Amical – Confrerie de la chaine des Rotisseurs. Každoročně se zúčastňuje na live show SLOVAK FOOD FESTIVAL. Je vítězem soutěže Incheba Gastro cup 2011, držitelem zlaté medaile Incheba Gastro Cup 2012, stejně tak držitelem bronzu Tatranský kuchař 2012. Rovněž je absolventem kurzů Barry Callebaut 2011 v Polsku, Barry Callebaut 2012 v Belgii a Molecular Base v Praze 2013.
V současnosti kromě práce pro EASYDIET pracuje v restauraci Fabrica pub ve Štefánikově ulici v Bratislavě a můžeme jen vřele doporučit.
Jaké jsou podle vás největší chyby ve stravování před Vánoci a o Vánocích?
Asi nejsem úplně ten pravý, kdo by mohl poukazovat na chyby a vyčítat lidem, co dělají špatně. Mohu jen říct svůj názor, který snad pomůže. Podle mě je největším problémem stres. Ten stres, který všichni chytí před Vánoci i po Vánocích. Nejdřív se přejídáme, protože máme předvánoční stres, a potom se stresujeme z toho, že jsme se přejídali… Můj názor je, že bychom měli počítat (a vůbec se tím netrápit), že po dobu Vánoc si jednoduše více či méně dopřejeme. Nemusí to až tak vadit, zvláště pokud jsme předtím byli na „správné cestě”, na kterou se po Vánocích zase vrátíme. Právě trvalé vybočení od zdravého životního stylu je mnohem horší než jednorázový úlet během Vánoc.
2. Na co si dát pozor?
Na co si dát pozor? Určitě na kosti v rybě 🙂 A co se týká stravování, určitě se tak říkajíc nepřežírat, rozdělit si jídlo vždy na menší sousta, jíst pomalu, vychutnávat a upřednostnit raději několik malých porcí rozdělených na celý den. Bajkám jako například, že po 18:00 se ze všeho přibírá víc, určitě nevěřit, to neplatí. Není však špatné omezit jídlo tak 2 hodiny před spánkem, abychom tělo netrápili i v noci.
3. Doporučíte nějaké tipy, jak odlehčit před Vánoci a na Vánoce jídelníček, tak aby všem chutnalo?
Co mohu poradit, když už jdeme zhřešit, tak alespoň koláči z kvalitních surovin, žádné náhrady másla a podobně. Když med, tak opravdu od včelaře. Co se týká oblíbené majonézy, buď ji můžete nahradit bílým jogurtem, nebo si ji udělat domácí. Poslední tip není ani tak o zdraví, jako o chuti – pokud budete smažit, vynechejte olej a použijte raději hovězí tuk. Vždyť jsou Vánoce, tak ať to stojí za to 🙂
4. Jak plánovat a nakupovat?
Množství surovin potřebných pro vánoční vaření a pečení lze nakoupit již dopředu – stačí si jen dobře promyslet, co chceme vařit a jíst. Sami sebe tak ochráníme před nervozitou a také nesmyslným nakupováním všeho, co by se nám „mohlo hodit“. Osobně nejdu nikdy nakupovat, aniž bych nevěděl, co přesně chci vařit.
5. Jaká používáte nejčastěji koření a dochucovadla?
V tomto případě se u mě bavíme hlavně o čerstvých bylinkách. Miluji vůni a chuť citrónového tymiánu a čerstvého koriandru. Potom samozřejmě přihlížím k použitému masu – například tmavé maso dochutím rozmarýnem nebo klasickým tymiánem, kachnu nebo husu šalvějí a podobnými bylinami. Co se týká koření, určitě by mělo být čerstvě pomleté, nejlépe kambodžské.
6. Poradíte zdravé předvánoční pokrmy?
Jelikož jsem zastánce, že minimálně na Vánoce bychom mohli být věrni tradicím, které jsou zažité a zejména velmi příjemné a hezké, tak před svátky doporučuji určitě krabičkovou dietu :). Obzvlášť, pokud víte, že se během Vánoc opravdu nebudete omezovat. Osobně preferuji samozřejmě EASYDIET, protože tam sám několikrát do roka vymýšlím a vařím (smích). Můžete si být tedy jisti, že tam naleznete vždy zajímavé a zároveň zdravé recepty.
Pokud jde už o samotné Vánoce, určitě je dobré rybu nesmažit, ale vyzkoušet například candáta na čerstvých bylinkách, vymačkat k němu šťávu z jednoho pomeranče a jako přílohu trhaný salát, kapku olivového oleje a zeleninu podle toho, jakou má kdo rád.
7. Jaké jsou vaše oblíbené?
Jak už jsem zmiňoval, tak na Vánoce mám rád klasiku – kapr, bramborovo-cibulový salát nebo vepřové uzené s majonézovým salátem. A pak rychle zpátky ke krabičkám :).