Tymián obecný ( Thymus vulgaris)
 
Nenáročná letnička, kterou lze množit řízkováním. Používá se při grilování do masových směsí, ale i při nakládání masa či sýrů. Patří do koření na ryby, drůbež i zeleninu, ale i na pizzu. Nálev uleví při projevech alergie, při nachlazení i zánětech průdušek, dezinfikuje střeva a působí proti nadýmání.
 
Šalvěj lékařská ( Salvia officinalis )
 
Líbí se jí na slunci, v suché hlinitopísčité zemině. Při přezimování v nádobách většinou zmrzne, proto je lepší ji dát dovnitř, ovšem musí mít světlo. V kuchyni se používá do nádivek, na drůbež, pro výrobu bylinkového octa či oleje, neocenitelná je v receptech na úpravu jater. Zmírňuje průjmy, podporuje trávení a pomáhá při potížích se žlučníkem. Čaj se podává při kašli a rýmě, na snížení pocení, bolestech zubů nebo zápachu z úst.
 
Dobromysl obecná ( Origanum vulgare )
 
Miluje slunce a sucho, nesnáší mráz. Na zimu je tedy třeba ji přihrnout nebo dát někam, kde nemrzne. Hodí se do italských a mexických specialit – na pizzu a špagety i do chilli con carne, do mletých mas, rizota i pro výrobu oleje, který je skvělý na zeleninové saláty. Jako léčivka se používá při bolestech v krku, dezinfekci střev a na posílení trávení.
 
Máta peprná ( Mentha piperita )
 
Potřebuje ideálně polostín a trvalou zálivku. Rozrůstá se velmi do šířky, proto ostatní byliny v květináči zahubí. Používá se při výrobě zmrzliny, krémů, do mojita a hlavně na čaj. Pomáhá při zažívacích potížích, povzbudí chuť k jídlu, funguje proti nadýmání a pálení žáhy, utišuje bolesti hlavy. Pomáhá s bolestmi zubů a péčí o ústní dutinu vůbec. 
 
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account