Se začátkem nového roku se mnoho lidí pouští do změny jídelníčku a nastartování zdravého životního stylu. Jedním z možných přístupů může být i zařazení kysaných produktů do běžné denní výživy. Fermentované potraviny podporují správnou činnost střev a přispívají k naší celkové pohodě – o jejich účincích věděli již naši předci, proces fermentace je totiž jedním z nejstarších způsobů uchovávání potravin.
Podle průzkumu ovšem až 30 % Čechů vůbec netuší, jaké benefity pro naše zdraví mohou kysané produkty mít. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme přehled důvodů, proč si je dopřávat každý den!
Co je vlastně fermentace
Fermentace je známa již od pradávna a naši předci ji používali především na uchovávání potravin. Nejstarší zmínka o řízeném kvašení pochází z Číny, kde takto upravovali potraviny již 7 000 let před naším letopočtem. Kysané produkty se ale objevovaly i později ve starověkém Egyptě či Babylonu.
Fermentace stojí také za objevením dnes populárního pokrmu sushi. Pro uchování čerstvosti se naporcované a nasolené ryby nakládaly mezi rýži a kameny. Tlak kamenů a vznikající teplota a vlhkost udržovaly maso čerstvé až po dobu několika měsíců. Může za to právě probíhající proces kvašení. V souvislosti s ním vznikl i název sushi (kyselá rýže).
Které to jsou?
Fermentovanými produkty se myslí ty, jež za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. Patří sem například jogurty, kefíry, mléčně kysaná zelenina, některé druhy sýrů, salámů nebo fermentované kojenecké mléko.
Dnes jsou známé především jako zdraví prospěšné potraviny, jež jsou pro náš organismus dobře stravitelné, napomáhají dostat do střev přátelské bakterie a přispívají k jejich správné činnosti. Dle průzkumu si je benefitů kysaných potravin mnoho respondentů vědomo, nicméně je zde stále až 30 % Čechů, kteří nevědí, proč by tyto produkty měli konzumovat a jaký vliv mají na jejich zažívání.
Proč jim dát šanci
S koncem léta se mnoho lidí snaží odlehčit jídelníček a přejít na zdravější životní styl. Fermentované produkty mohou být dobrým startem pro tuto změnu. Fermentace je přirozená chemická reakce, kterou najdeme všude kolem nás. Konzumace produktů, které prošly tímto procesem, nám umožňuje dostat do střev přátelské bakterie pomáhající s trávením, a je to určitá cesta, jak pozitivně ovlivnit celkový stav zažívání a docílit naší celkové pohody.
Kysané produkty jsou vhodnou složkou potravy nejen dospělých, ale také dětí. Pro ně jsou velmi dobře stravitelné, mohou zmírnit zažívací obtíže, jako je třeba nadýmaní, a tím celkově přispívají k jejich spokojenosti. Zvláště malým dětem ale nemůžeme většinu fermentovaných produktů podávat, protože ještě nemají dostatečně vyvinutý zažívací trakt. Jedinečným řešením jsou pro ně speciální fermentovaná kojenecká mléka, která jsou již zcela běžně k dostání v některých evropských zemích a brzy by měla být dostupná i u nás.
Foto: Shutterstock
Dopřávejte si kysané produkty každý den. Změní to váš život!
-
Kostkovaný kabát je žhavým trendem letošního podzimu
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Pokud byste si měla koupit jeden jediný kabát, vsaďte na kostku. Nový velký trend vám do šatníku vnese sportovní...
-
Hledáme lékařky i lékaře, kteří nám pomohou otestovat první Virtuální čekárnu!
MichaelaKvapilová||Krása a zdraví
Po dlouhodobé spolupráci s týmem Tomáše Šebka na projektu prosestru.cz tentokrát přicházíme s ještě větší výzvou! Hledáme totiž praktické lékaře i...
-
Proměna zázračné kosmetické ikony
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, kosmetika, péče o tělo, tipy
Před dávnými časy žili dva bratři s velkými podnikatelskými sny a ty se jim podařilo více než naplnit. Příběh znějící...
-
Česká republika je nejvyspělejší ze států střední a východní Evropy v moderní léčbě fibrilace síní
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Během celosvětového týdne se mezinárodní asociace „Atrial Fibrillation Association“ soustředí na širokou podporu povědomí o onemocnění fibrilace síní. Zpráva...
-
Co tedy dělat pro posílení obranyschopnosti organismu v létě?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Většina lidí má pocit, že jakmile odezněla zima a do podzimu zbývá ještě nějaký ten měsíc, nemusí nijak zvlášť...
-
Aerobik je zpět! Slavný způsob cvičení našich maminek slaví comeback
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, cvičení, hubnutí, sport, zdraví
Aerobik Češi prostě milují. A to už několik desetiletí. O jeho oblibě svědčí i to, že se naši závodníci...
-
Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců
MartinaNovotná||Krása a zdraví
Bio potraviny jsou mnohdy brány jako nadstandard a objevuje se to bohužel i na ceně. Co je důvodem toho,...
-
Olivový čaj pomůže při pokaženém žaludku i pocuchaných nervech
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Podpora kardiovaskulárního systému, prevence rakoviny nebo okamžité uklidnění nervů ve vypjaté krizové situaci. Takové výhody nabízí čaj z oliv,...