Krásná Lípa je malebné městečko s přibližně 3 500 obyvateli v okrese Děčín v Ústeckém kraji. Od roku 2000 je město sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko. Krásná Lípa byla založena někdy ve 2. polovině 13. století na rozsáhlém, ale málo osídleném majetku rodu Ronovců.

Samotné centrum města tvoří čtvercové Křinické náměstí, kterým protéká říčka Křinice, jejiž koryto je dnes zakryté. V minulosti vedl přes říčku kamenný most se sochami sv. Josefa, Jana Nepomuckého, sv. Barbory a Panny Marie. Po zrušení mostu v srpnu 1874 byla socha sv. Barbory přemístěna ke kostelu a socha sv. Josefa byla prodána do Sněžné. O osudu ostatních soch není nic známo.

Od roku 1879 stála na náměstí také kašna se sochou Austrie od Leopolda Zimmera, odstraněná v roce 1964. Při rekonstrukci náměstí v roce 2009 byla postavena nová kašna a také symbolický mostek s pískovcovými sochami, představujícími oheň, vodu, vzduch a zemi, od akademického sochaře Herberta Kizsy z Kadaně. Sochy byly slavnostně vysvěceny při otevření opraveného náměstí 5. června 2010.

Historickou část města tvoří četné dřevěné i zděné barokní a klasicistní domy se zdobenými portály z 1. poloviny 19. století a pozdější renesanční městské stavby z konce 19. století. Na jižní straně náměstí stojí pozoruhodný roubený dům U Frinda s podstávkou a hrázděným patrem, postavený v roce 1729. Tento dům, nazývaný podle zdejšího malíře Augusta Frinda, je nejstarším dochovaným domem v Krásné Lípě. Souvislá řada městských patrových, převážně roubených a dřevem obložených domů s podstávkami se dochovala v ulici směrem k Rybništi. Řada zdejších domů a usedlostí je památkově chráněna.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account