Domácí sterilované lečo
Ingredience
- 750 g cibule
- 750 g papriky
- 750 g cukety
- 2 kg rajčat
- 2 dcl oleje
- sůl
- pepř
- 1 lžíce červené mleté papriky
- 1 ks malého rajského protlaku (nemusí být)
Instrukce
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme, já preferuji spíše malé kousky a tak mi krájení zabere docela dost času. Do hlubokého kastrolu dáme olej, na něj cibuli a pomalu restujeme (tentokráte u nás v obchodě měli cibuli jen červenou a mě se nechtělo shánět jinou, tak jsem použila tu, ve výsledku je to asi úplně jedno).
- Když je cibule částečně orestovaná, přidala jsem pokrájené papriky a následně cuketu. Tu jsem se naučila dávat do leča již předmnoha lety, chutná nám tak s manželem víc, papriky ve velkém množství nám žaludek těžko zpracovává. Směs přisolím, dám trošku pepře a plnou lžíci sladké mleté papriky. Přiklopím pokličkou a dusím na mírnějším "plameni".
- Nejvíce práce mi asi dalo spaření, oloupání a pokrájení rajčat. Vzhledem k tomu, že lečo nemám ráda tekuté, tak rajčata před vložením do kastrolu dám do velké odkapávací mísy a přebytečnou šťávu sliji. Rajčata vložím ke zbylé zelenině a ještě asi 10 minut provařím. Když mám doma malý rajský protlak, tak ho do směsi přidám. Lečo má lepší barvu i chuť.
- Následně nandám do sklenic, zavíčkuji a zavařím - na 85°C asi 25 minut. Po zavaření pak ještě sklenice postavím na víčko.