Během posledních dní se nám doma sešly jak vlastní vypěstovaná rajčata, cukety od rodičů, papriky od manželova kolegy z práce a tak nezbylo, než koupit cibuli a schystat si na zimu pár sklenic domácího leča. Já sama ho ráda používám buď jako základ rychlého oběda/večeře, ale hodí se i pod pečené maso (vepřové plátky, kuřecí stehna), či z něj děláváme rizoto.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Keyword zavařování, zelenina
Čas přípravy 1 hourhod.30 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.30 minutesmin
Celkový čas 3 hourshod.
Porce 6
Kalorie 235
Uvařila Jaroslava Korpášová
Ingredience
750gcibule
750gpapriky
750gcukety
2kgrajčat
2dcloleje
sůl
pepř
1lžícečervené mleté papriky
1ksmalého rajského protlaku (nemusí být)
Instrukce
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme, já preferuji spíše malé kousky a tak mi krájení zabere docela dost času. Do hlubokého kastrolu dáme olej, na něj cibuli a pomalu restujeme (tentokráte u nás v obchodě měli cibuli jen červenou a mě se nechtělo shánět jinou, tak jsem použila tu, ve výsledku je to asi úplně jedno).
Když je cibule částečně orestovaná, přidala jsem pokrájené papriky a následně cuketu. Tu jsem se naučila dávat do leča již předmnoha lety, chutná nám tak s manželem víc, papriky ve velkém množství nám žaludek těžko zpracovává. Směs přisolím, dám trošku pepře a plnou lžíci sladké mleté papriky. Přiklopím pokličkou a dusím na mírnějším "plameni".
Nejvíce práce mi asi dalo spaření, oloupání a pokrájení rajčat. Vzhledem k tomu, že lečo nemám ráda tekuté, tak rajčata před vložením do kastrolu dám do velké odkapávací mísy a přebytečnou šťávu sliji. Rajčata vložím ke zbylé zelenině a ještě asi 10 minut provařím. Když mám doma malý rajský protlak, tak ho do směsi přidám. Lečo má lepší barvu i chuť.
Následně nandám do sklenic, zavíčkuji a zavařím - na 85°C asi 25 minut. Po zavaření pak ještě sklenice postavím na víčko.