Mřížkový koláč s domácí zavařeninou

Vytisknout recept
Mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek dáme do mísy, promícháme. Přidáme celé vejce a pokrájené změklé máslo, dle potřeby přilijeme trošku mléka, aby se nám všechny suroviny spojily v jedno těsto (na styl lineckého, jako děláváme na Vánoce). Rukama pořádně propracujeme.
Poté těsto rozdělíme na polovinu. Vymažeme hlubší pekáček máslem a polovinu těsta na něj rozprostřeme, můžeme rozválet a přenést pomocí válečku.
Na těsto dáme džem, já zpracovala jak zbytek borůvkového, tak i jahodový a rybízový. Do džemu můžeme kápnout rumové aroma, či lžíci rumu. Marmeládu pěkně rozetřeme.
Z druhé poloviny těsta postupně vyvalujeme "hady" a skládáme do mřížky. Do takto nachystaného koláče můžeme ještě do "volných polí" naskládat poloviny vlašských, či jiných ořechů.
No a pak už jen dát péct a ideálně nechat odležet do druhého dne. U nás je tento koláč tzv. "dovolenkový", neb ze zkušeností víme, že vydrží chutný klidně i týden a také se dobře převáží, tudíž vhodný právě k těmto účelům (mimo jiné).

400g - špaldová hladká mouka
100g - cukr třtinový
200g - máslo Zlatá Haná, Hera, či klasické máslo
1ks - vejce celé
1ks - prášek do pečiva
1ks - vanilkový cukr
ks - mléko dle potřeby
1-2ks - domácí zavařenina
ks - vlašské ořechy (nejsou nutné)
příprava - 30
vaření - 30-35
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account