Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejdostupnějších potravin. To samé platí i o jablcích, která nám možná připadají trochu všední, protože jich u nás každoročně sklidíme přibližně 230 000 tun! Obě tyto ingredience však obsahují velké množství vitaminů B, C, E a další důležité živiny. Dohromady navíc chutnají opravdu skvěle, takže směle s nimi do pekáče a zázraky se dějí.
TIP! V receptu jsme použili Bohemia mošt – jablečný (Bohemia Apple, družstvo). Doporučit můžeme i Moštík – 100% jablko od Eduarda Kozáka, Jablko čiré (Moštárna Louny ln s.r.o.) nebo Nebílovský mošt (LUKRENA a.s.). Všechny mají označení Klasa.
Postup:
- Klobásy nakrájejte na tenká kolečka a nechte krátce orestovat na oleji.
- Připravte si směs zelí, nastrouhaných a oloupaných jablek, cukru, kmínu a moštu. Směs osolte a opepřete dle chuti.
- Do připravené směsi dejte klobásy a vše přemístěte do pekáče. V něm směs nechejte péct cca 40 minut na 180 stupňů.
- Podávejte s oblíbeným čerstvým chlebem.
500g - sterilované bílé zelí2ks - zelená jablka100ml - jablečný mošt3ks - oblíbené klobásy (jedna pálivá, dvě nepálivé)1lžička - třtinový cukr1/2lžička - mletý kmínněkolikkapka - slunečnicový olej1špetka - sůl1špetka - čerstvě mletý pepřpříprava - 45vaření - .