Je doba dozrávání všech možných druhů zeleniny. Na zahradě vykukují nad zemí krásně zelené a křupavé kedlubny. Tenhle báječný druh košťálové zeleniny s oblibou používám jak v syrovém stavu do salátů, SMOOTHIE nebo jen tak nakrájenou jako přílohu tak i upravenou v teplé kuchyni.
Kedluben je plný zdraví!
Obsahuje vitamín C, který zabezpečuje optimální hladinu hormonů a posiluje imunitní systém. Dále je výjimečný obsahem vitamínu B6 a kyseliny pantothenové, která je nepostradatelná pro udržení vitality, buněčné energie a pigmentaci vlasů.
Jak působí na organismus?
- zpevňuje vlasy a pokožku
- podporuje metabolismus
- posiluje imunitní systém
- dodává energii a vitalitu
- zlepšuje koncentraci
- pomáhá předcházet infekcím
- zlepšuje náladu a pomáhá vyrovnávat stresovou zátěž
- posiluje srdeční činnost
- redukuje hmotnost
- okysličuje krev
No, není to zeleninový skvost?
A teď k receptu:
kedlubňák se připravuje stejným způsobem jako klasický bramborák. Jen ve výsledku je mnohem jemnější a křehčí.
Co budete potřebovat za ingredience?
- 1 kg kedlubny (odpovídá to asi třem větším kouskům)
- 4 středně velké brambory
- 2 ČL soli
- špetka mletého pepře
- 1 PL oregána
- 1 PL majoránky
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 3 celá vajíčka
- 6 stroužků česneku
- 3/4 celozrnné BIO pšeničné mouky
- 1 hrnek mléka
Z kedlubnů oloupejte slupku a nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory oškrábejte a rovněž nastrouhejte na jemno. Přebytečnou vodu slijte.
Okořeňte směs, osolte, přidejte pepř dle chuti. Dolijte mlékem, klepněte 3 celá vajíčka a zahustěte moukou.
Rozpalte si pánvičku, potřete olejem a smažte těstíčko z každé strany do zlaté barvy.
Podávat můžete se zeleninovým salátem jako samotný chod anebo kedlubňák použít jako přílohu k masové či zeleninové směsi.
Dobrou chuť!3ks - Kedluben (1 kg)3ks - Brambory (středně velké)2lžička - Sůl1špetka - Mletý pepř1lžíce - Oregáno1lžíce - Majoránka4ks - Tymián čerstvý3ks - Vajíčka1hrnek - Mléko6stroužek - Česnek3/4hrnek - Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)příprava - 30vaření - 30