Čas zrání, čas sběru, čas šípků
Kde šípky rostou?
Planá růže šípková (Rosa canina) je půvabný keř, rostoucí často na okrajích pastvin, luk a polí. I ze zahrady šípky můžete sbírat! I takzvané ovocné růže jsou nejen krásné, ale jejich šípky mají stejný obsah cenných, léčivých látek, jako šípky růže plané. Nejlepší je tedy sbírat šípky- bio, mimo silnici, v čistém životním prostředíJak a kdy je vhodné šípky sbírat?
Právě teď! Září, říjen je jejich čas. Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé! Obsah vitamínu C pak klesá. Nicméně pro výrobu šípkové marmelády můžete použít i šípky, které přešly mrazem, obsahují více cukru a lépe se rozvařují.Proč jsou šípky tak zdravé?
- šípky obsahují vitamín C ve velmi silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou tímto hodnotnější a levnější, než když si koupíte předražené vitamíny v lékárně!
- kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B.
- jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.
- najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.
- jde o lokální plodinu, která má tradičně český původ a sezónnost. Dle odborné literatury je dokonce doloženo, že se u nás šípky sbíraly již v neolitu! Pro organismus středoevropana tedy nejsou šípky ničím novým či exotickým – naopak.
- náš šípek je tzv. evropským rakytníkem řešetlákovým, který narozdíl od našeho českého šípku pochází ze Střední Asie nebo z Kavkazu a také obsahuje výjimečné množství vitamínu C.
Vymazlená šípková marmeláda z Kamenné Lhoty
Potřebujete:
- zralé šípky (moje šípky byly nasbírány v čistém prostředí vesničky Kamenná Lhota ležící u přírodního parku Jistebnická vrchovina)...čili šípky jsou v bio kvalitě
- množství? – podle toho kolik chcete skleniček 500g – 1Kg stačí na 4-5kleniček od jogurtu
- pokud chcete marmeládu jen jako chuťovku …1kg šípků bude stačit
- cukr krystal
- čisté skleničky s víčky na zavařování, nejlépe od jogurtu
- cukr podle chuti…ochutnejte v průběhu vaření, a tak jak vám bude šípková marmeláda chutnat, tolik cukru dejte…
Postup:
- přípravu šípkové marmelády si užijte. Nespěchejte…
- šípky propláchněte nejprve v sítu.
- v některých receptech se doporučuje každý šípek rozříznout a vydlabat zrníčka s chloupky.
- nesmysl! Příliš pracné a zcela zbytečně! Bohatě postačí, když šípky očistíte řezem od bubáka(zbylý květ) a odřízněte také stopku. Je to sice trošku pracnější, šípek po šípku, ale jde to rychle.
- takto očištěné šípky, nasypejte do hrnce zalijte do třičtvrtě vodou a pěkně povaříme do změknutí.
- měkké šípky, rozmixujte ponorným mixérem do téměř hladké kaše a jde se na propasírování (pokud máte šípkovou marmeládu příliš hustou, přilejte do ní trochu horké vody, půjde vám lépe pasírovat)
- teprve nyní do hotové čisté propasírované šípkové marmelády(vypadá jak hustá rajská omáčka) nasypete cca 4:1 množství cukru a za promíchávání a mírném probublávání opatrně povaříte.
- pozor, ať se nepřichytí!