Maliníkové listy jsou lékem na mnoho nemocí. Nejvíce je využijete při zánětu průdušek nebo revmatu. Skvělé účinky ale prokazují také při bolesti v krku nebo zánětu v dutině ústní. Rychle zahojí odřeniny a pomáhají při střevních zánětech. Extrakt z maliníkových listů má vliv na stahy hladkých svalů, které nemůžeme ovlivnit vůlí, a proto pomáhá třeba proti křečím během menstruace.Maliny zlepšují kvalitu pleti, nehtů, zubů a vlasů. Obsahuj totiž enzym biotin, který je důležitý pro dobrý stav pokožky. I mimo sezónu si tak nezapomeňte toto výjimečné ovoce pravidelně dopřát, například v sladké Carla Marcipánové tyčince s kousky malin, kterou jednoduše můžete mít stále u sebe v kabelce. Pokud seženete celé čerstvé či zamražené maliny, zkuste si jich doma několik rozmačkat a kašičkou použít jako přírodní peeling. Uvidíte, jak hebká bude vaše pleť.

 
Jak správně sušit maliníkové listí
Listy malinovníku můžete sbírat kdykoliv od jara do podzimu. Vybírejte si mladé svěže zelené lístky. Trhejte je však bez stonků, jinak se vám budou hůř sušit. Místo pro sušení by mělo být venku ve stínu nebo v dobře větratelné místnosti. Neskládejte na sebe několik vrstev, pak by listy dobře neproschly. Pokud se rozhodnete pro sušení na sluníčku, nenechávejte je tam dlouho. Při sušení v sušičce na ovoce nebo v troubě byste se zase měli vyhnout teplotám nad 50 °C. Z usušeného listí vyberte hnědé části a listy dejte do papírového sáčku, uskladněte je v tmavé a chladné místnosti.

 

Jak připravit nálev z listů

 Pro přípravu jednoho šálku maliníkového čaje budete potřebovat 10 g sušeného listí a 10 cl horké vody. Postupujte následovně:
    listí dejte do hrnečku z varného skla nebo keramiky,
    zalejte horkou vodou,
    louhujte 10-15 minut,
    přes sítko čaj nalijte do hrnečku.

Proč jsou listy tak zdravé
Listy malinovníku jsou bohaté na taniny, které dokáží stahovat cévy a tkáně a mají protizánětlivý účinek. Proto se maliníkové listí hodí pro léčbu průjmu a při léčení odřenin a povrchových poranění.

 

Proč jsou maliny červené
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou maliny červené? Vědecké rozbory uvádějí, že bobule obsahují draslík a antokyany, které mají na svědomí červenou barvu. Mnohem zajímavěji však vysvětluje překrásné zbarvení plodů francouzská legenda:

    Příběh z Francie vypráví o nymfě jménem Ida, která se starala o malého Dia, označovaného též jako Jupiter. Protože dítě bezútěšně plakalo, rozhodla se Ida, že jej utěší sladkými plody malin. Při trhání se však škrábla o trn, krev stekla na maliny, které byly doposud jen bílé a obarvila je načerveno, na barvu, která jim zůstala už navždy.
 
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account