Smažené čínské nudle
Ingredience
- 3 ks Čínské nudle
- 2 plátek Zázvor (cca 2 cm)
- 250 g Žampiony
- 1 ks Pórek
- 4 lžíce Tmavá sojová omáčka
- 3 stroužek Česnek
- 1 ks Pak Choi (čínské zelí - nemusí být)
- 1 - 2 ks Mrkev
- 1 ks Chilli paprička
- 2 lžíce Sezamový olej
- 1 hrst Mungo výhonky (nemusí být)
Instrukce
- Pokud jste někdy jedly čísnké nudle v bistru, tak věřte že tato varianta je mnohem lepší a zdravější a věřím, že si tento recept zamilujete jako já 🙂 1) Nejprve dejte vařit čínské nudle do osolené vody a vařte dle návodu (přibližně 3 minuty), tak aby byly Al dente.2) Během toho začněte připravovat zeleninu. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, pórek na kolečka, česnek na tenké proužky, zázvor nakrájejte na co nejmenší kostičky to půjde. Mungo výhonky sceďte a propláchněte studenou vodou. Chillu papričku zbavte semen a nakrájejte na malé kousíčky. Žampiony můžete nakrájet tak, jak je máte rády a pokud vyzkoušíte Pak Choi, tak doporučuju listy nakrájet na plátky a křupavou část na středně velké kostičky.3) Jakmile se Vám nudle uvaří, tak je sceďte, pořádně propláchněte studenou vodou a pak přímo v cedníku je mírně prokápněte sezamovým olejem (stačí opravdu málo) a rukama nudle s olejem promíchejte. Nechte odležet a pokračujte ve zpracování zeleniny.4) Na pánvi rozehřejte trochu sezamového oleje a až bude horký, tak přidejte česnek, zázvor a chilli papričku a restujte. Až bude česnek chytat nahnědlou barvu, tak přidejte mrkev a poduste ji až změkne. Poté přidejte zbytek nakrájené zeleniny a přibližně 2 minuty nechte na pánvi dusit.5) Během doby než bude zelenina orestovaná, tak si na další pánvi osmahněte žampiony. Doporučuji osolit a opepřit, aby se Vám jejich chuť v nudlích neztratila 🙂6) Když je zelenina hotová, tak si ji dejte bokem a v pánvi wok opět rozpalte trochu sezamového oleje a zhruba 3 minuty nudle smažte. Poté přidejte zeleninu, houby a ještě chvíli nechte prohřát. Poté podávejte 🙂 Tipy:1) Čínské zelí Pak Choi je snadno k dostání v Lidlu a do smažených čínských nudlí se výborní hodí.2) Sezamový olej se nepřepaluje tak rychle jako jiné oleje, takže je výborným pomocníkem v kuchyni 🙂3) Je vhodné vyzkoušet také s tofu 🙂 Výběr záleží pouze na Vaší chuti.4) Pokud by jste chtěly vyzkoušet i jiné houby, tak doporučuji navštívit supermarket Albert, kde seženete houby Enoki (ty můžete jíst i syrové například v salátu) nebo Shimeji (ty se musí tepelně přpravovat). Shimeji houby chutnají výborně, když je osmažíte na sezamovém oleji a ochutíte solí a pepřem 🙂 Shimeji houba Enoki houba