Rajčatové čatní. Výtečný doprovod (nejen) k masíčku

Vytisknout recept
Kategorie Přílohy
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 30 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1 kg Rajčata
  • 440 g Jablko
  • 340 g Cibule
  • 3 stroužek Česnek
  • 4 lžíce Kokosový olej
  • 70 g Rozinky
  • 1/2 lžička Cayennský pepř
  • 3 lžíce Sůl
  • 2 ks Bobkový list
  • 8 ks Nové koření
  • 1 lžíce Sladká mletá červená paprika
  • 5 lžíce Třtinový cukr
  • 1 ks Citrón - kůra i šťáva

Instrukce

  • Protože mám letošní úrodu rajských jablíček na zahradě opravdu famózní, přetvářím je do podoby všech možných chutí, variací, kombinací a kreací. Naprosto jedinečné je čatní (chutney), které dodá šmrncovní a šik kabátek celé řadě masových i nemasových pokrmů.
    Udělejte si jedno "čatní odpoledne" a vytvořte si zásobu skleniček do spíže. Stačí pak jen sáhnout po té správné a v  pár okamžicích připravíte hotovou kulinářskou pohádku. Staňte se hvězdou v kuchyni a sklízejte pochvaly od všech vašich strávníků.
    Co na rajčatové čatní budete potřebovat?
    340 g cibule (oloupané)4 PL kokosového oleje3 stroužky českého česneku (doporučuji. Má intenzivní aroma a je šťavnatější)1 kg oloupaných a nakrájených rajčat440 g oloupaných jablek zbavených jadřinců (odpovídá cca 5 ks středně velkých plodů)70 g rozinek1/2 KL cayenského pepře3 PL soli2 ks bobkového listu8 kuliček nového koření (rozdrtit v hmoždíři)1 PL sladké mleté červené papriky5 PL třtinového cukru1 citron (kůru i šťávu)
    Z tohoto množství vyrobíte cca 5 ks skleniček o objemu 0,33 l.
    Doba přípravy: 40 minut na přípravu zeleniny a jablek, 30 minut dušení, 5 minut sterilizace v zavařovacím hrnci
    Postup:
    Oloupanou cibuli nakrájejte na půl měsíčky. Rajská jablíčka dejte spařit. Nařízněte protější část stopky každého plodu do kříže a vložte do kastrolu. Zalijte teplou vodou a nechte projít varem. Postačí 30 vteřin. Poté rajčata sceďte a okamžitě zalijte studenou vodou. Snadno se tímto způsobem zbavíte nežádoucí svrchní slupky, která by v čatní byla nevzhledná a příliš tuhá. Když je budete mít oloupané, nakrájejte je na menší kousky. Přendejte do mísy i se šťávou.
    Česnek můžete utřít. Já ho raději krájím na jemné kousíčky.
    Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte na malé kostičky.
    Do kastrolu nalijte kokosový olej a zahřejte. Přidávejte postupně ingredience. Začněte cibulí a česnekem. Krátce orestujte a přidejte nakrájená jablíčka. Opět promíchejte a dodejte rajčata i se šťávou. Pokud máte šťávy dostatek, nemusíte vůbec podlévat vodou. V opačném případě podlijte směs 0,2 dcl vody.
    Přidejte koření. Osolte, opepřete, oslaďte cukrem a duste na mírném plameni 10 minut. Promíchejte a přidejte rozinky. Duste dalších 10 minut.
    Limetu dobře omyjte a nastrouhejte z ní kůru. Rozřízněte ji a vymačkejte šťávu. Přidejte ke směsi a krátce provařte. Ochutnejte, zda je směs dle vaší představy a chuti. Můžete dosolit nebo dosladit.
    Já mám raději čatní s kousky zeleniny a ovoce. Ovšem, pokud chcete mít čatní jako hrubší pyré, můžete ho semlít na strojku nebo rozkutrovat v mixéru.
    Hotové čatní nalévejte do teplých dobře vymytých sklenic a zavíčkujte. Já je raději ještě dávám do zavařovacího hrnce sterilizovat při teplotě 85 °C tak 5 minut. Mám jistotu, že víčka dobře přilnou a zabráním tak případnému rychlému zkažení výrobku.
    MŮJ TIP: nejraději mám čatní jako přílohu k masíčku připravenému na minutku. Ale naprosto báječné je přidávat ho do různých masových nebo zeleninových směsí. Pokrmům dodá výjimečnou chuť i vůni.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account