Koláč babího léta. Zdraví, které baví
Ingredience
Těsto - na průměr formy 21-24 cm
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1 ČL kypřicího prášku bez fosfátů
- 1 vejce
- špetka soli
- kůra z 1/2 limety
- 6 PL kokosového oleje
- 5 PL javorového sirupu
Brusinkové pyré
- 1 hrnek brusinek
- 70 ml vody
- 1/2 ČL skořice
- kůra z 1/2 limety
- 8 PL medu
- 2 PL javorového sirupu
Na vrch koláče
- 1 hrnek ostružin
Instrukce
- Obě mouky nasypte do mísy (pokud mohu doporučit, mouku prosejte přes jemné sítko. Provzdušníte ji a odstraníte nepěkné hrudky). Osolte a přidejte kypřící prášek. Promíchejte. Pak postupně přidejte ostatní ingredience a zpracujte do hladké konzistence. Vytvořte bochánek, který nechte alespoň 20 minut odpočívat. Zapněte troubu na 175 °C.
- V mezičase si připravte brusinkové pyré. Brusinky propláchněte v sítku pod tekoucí vodou a vložte do kastrůlku. Podlijte vodou a nechte provařit. Přidejte ostatní ingredience, poduste a poté tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Nechte mírně vychladit. Když pyré stydne, začíná houstnout.
- Těsto si přendejte na podložku nebo přímo na pečící papír a vyválejte z něj placku. Přeneste do formy a upravte tak, aby bylo rovnoměrně rozložené a všude mělo stejně vysoký okraj. Na pár místech propíchněte vidličkou, aby během pečení unikal vzduch a v těstě se netvořily nepěkné boule.
- Natřete brusinkovým pyré a zasypte ostružinami. Povrch můžete posypat drobenkou.
- Vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C 30 - 35 minut.Nechte vychladit a můžete si udělat lahodnou kávu nebo voňavý čaj a s chutí se zakousnout do kousku zdraví.