Vyzkoušejte i vy tento jedinečný recept na léčivý bezinkový sirup se zázvorem
Ingredience
- 50 ks Květ bezu černého
- 2 kg Třtinový cukr
- 2 ks Citrón
- 75 g Zázvor
- 3 l Voda
Instrukce
- Zázvor si našel v našich domácnostech již své nepostradatelné zastoupení. Sáhneme po něm zejména v době, kdy nás přepadá nějaká viróza. Zázvor slouží jako bezvadná a zaručená prevence proti nachlazení. Vyniká antibakteriálním a protizánětlivým účinkem pro lidský organismus.Dokáže poměrně rychle rozpouštět hleny, což oceníme především v období rým a zánětů dutin.Jak jej využít si přečtěte v článku Léčivý zázvor čtyřikrát jinak.Dnes jsem zázvor navíc zařadila do výroby jednoho ze svých oblíbených sirupů. Tentokrát z bezinek. Právě je doba květu bezu černého. Bezinky jsou velmi rozšířenou komoditou jak v potravinářství, tak i ve farmacii a lidovém léčitelství. A to právě pro květ. Odvar ze sušených květů se pije po doušcích jako čaj a je výtečným pomocníkem při rozpouštění hlenů, zmírňuje horečku a mírní projevy kašle. Vychlazený nápoj pak pomáhá při zažívacích obtížích, nevolnosti či nedostatečné činnosti žlučníku.Velmi oblíbenou pochoutkou jsou KOSMATICE – smažené čerstvé květy v nadýchaném těstíčku.Kombinací dvou těchto léčivek jsem vyrobila zásobu na zimní časy – sirup z bezinek a zázvoruCo budete potřebovat k výrobě sirupu?50 bezových květů (sbírejte v bezprašném prostředí. Rozhodně nedoporučuji nechat se okouzlit květy poblíž silnice. Tam jsou sice na dosah, zato jsou poskvrněny prachem a splodinami z dopravních prostředků. Já chodím na květy bezu na okraj lesů či luk)3 litry vody2 citrony2 kg třtinového cukruoddenek zázvoru o váze cca 75 gNatrhané květy opláchněte pod tekoucí vodou v sítku. Vložte je do většího kastrolu a přelijte vodou. Přidejte na plátky nakrájené citrony, které zbavte jadérek. Zázvor oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte k bezinkám. Postavte kastrol na plotýnku a krátce povařte. Postačí 5 minut. Odstavte a nechte 24 hodin vylouhovat.Po 24 hodinách bezinky přeceďte přes sítko a plátno do hrnce. Řádně vyždímejte a postavte na sporák. Nasypte cukr a dejte vařit. Až začne sirup houstnout, odstavte a naplňte připravené skleničky.TIP: skleničky dobře vysterilizujte. Víčka pro jistotu povařte v malém množství vody alespoň 5 minut, aby se zbavily pachu a nečistot.Já sirup ve skleničkách ještě sterilizuji 5 minut při teplotě 85 °C. Mám pak jistotu, že se víčka řádně uchytí a sirup se nezkazí.Z uvedeného množství vyrobíte cca 8 skleniček o objemu 0,33 l.