Vyzkoušejte i vy tento jedinečný recept na léčivý bezinkový sirup se zázvorem

Vytisknout recept
Kategorie Nápoje
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 50 ks Květ bezu černého
  • 2 kg Třtinový cukr
  • 2 ks Citrón
  • 75 g Zázvor
  • 3 l Voda

Instrukce

  • Zázvor si našel v našich domácnostech již své nepostradatelné zastoupení. Sáhneme po něm zejména v době, kdy nás přepadá nějaká viróza. Zázvor slouží jako bezvadná a zaručená prevence proti nachlazení. Vyniká antibakteriálním a protizánětlivým účinkem pro lidský organismus.
    Dokáže poměrně rychle rozpouštět hleny, což oceníme především v období rým a zánětů dutin.
    Jak jej využít si přečtěte v článku Léčivý zázvor čtyřikrát jinak.
    Dnes jsem zázvor navíc zařadila do výroby jednoho ze svých oblíbených sirupů. Tentokrát z bezinek. Právě je doba květu bezu černého. Bezinky jsou velmi rozšířenou komoditou jak v potravinářství, tak i ve farmacii a lidovém léčitelství. A to právě pro květ. Odvar ze sušených květů se pije po doušcích jako čaj a je výtečným pomocníkem při rozpouštění hlenů, zmírňuje horečku a mírní projevy kašle. Vychlazený nápoj pak pomáhá při zažívacích obtížích, nevolnosti či nedostatečné činnosti žlučníku.
    Velmi oblíbenou pochoutkou jsou KOSMATICE – smažené čerstvé květy v nadýchaném těstíčku.
    Kombinací dvou těchto léčivek jsem vyrobila zásobu na zimní časy – sirup z bezinek a zázvoruCo budete potřebovat k výrobě sirupu?50
    bezových květů
     (sbírejte v bezprašném prostředí. Rozhodně nedoporučuji nechat se okouzlit květy poblíž silnice. Tam jsou sice na dosah, zato jsou poskvrněny prachem a splodinami z dopravních prostředků. Já chodím na květy bezu na okraj lesů či luk)3 litry
    vody
    2
    citrony
    2 kg
    třtinového cukru
    oddenek
    zázvoru
    o váze cca 75 g
    Natrhané květy opláchněte pod tekoucí vodou v sítku. Vložte je do většího kastrolu a přelijte vodou. Přidejte na plátky nakrájené citrony, které zbavte jadérek. Zázvor oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte k bezinkám. Postavte kastrol na plotýnku a krátce povařte. Postačí 5 minut. Odstavte a nechte 24 hodin vylouhovat.
    Po 24 hodinách bezinky přeceďte přes sítko a plátno do hrnce. Řádně vyždímejte a postavte na sporák. Nasypte cukr a dejte vařit. Až začne sirup houstnout, odstavte a naplňte připravené skleničky.
    TIP: skleničky dobře vysterilizujte. Víčka pro jistotu povařte v malém množství vody alespoň 5 minut, aby se zbavily pachu a nečistot.
    Já sirup ve skleničkách ještě sterilizuji 5 minut při teplotě 85 °C. Mám pak jistotu, že se víčka řádně uchytí a sirup se nezkazí.
    Z uvedeného množství vyrobíte cca 8 skleniček o objemu 0,33 l.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account