"PEČENÉ" zelí

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 1 hour 5 minutes
Čas vaření 45 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrnek polohrubá mouka
  • 1 a1/2 hrnek hlávkové zelí
  • 1 a 1/4 hrnek Mléko
  • 1 lžička cukr
  • 1/2 hrnek olej
  • 1 špetka sůl
  • 2 ks vejce
  • 21 g droždí
  • 1 lžíce máslo

Instrukce

  • Milé ženy,
    máte rády hlávkové zelí a chcete vyzkoušet něco netradičního a neokoukaného?
    Vyzkoušejte recept na jednoduchý slaný pečený "báč". Na něm jsem vyrostla. Babička jej pekla pokaždé, když byla hlávka zelí čerstvě utržená ze zahrádky. Křupavá, šťavnatá a voňavá.
    Nechte se inspirovat a připravte své rodině tuto zdravou zeleninu v tak trochu jiném podání. Báč chutná teplý i studený.
    Co na "pečené" zelí budete potřebovat? 
    1 a 1/2 hrnku hlávkového zelí, které nakrájejte na tenké nudličky 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouku 1 a 1/4 hrnku polotučného teplého mléka 1 ČL třtinového cukru1/2 hrnku oleje (nebo másla či Hery, jak jste zvyklé a co vám chutná)sůl dle chuti (báč je připravovaný na slano), klidně 1 PL3 vajíčka1/2 kostky droždí (21 g) 1 PL másla na potření povrchu po upečení
    Postup:
    Nejdříve dejte vzejít kvásek. Do teplého mléka přidejte 1 ČL cukru a rozdrobte droždí. Nakrájené hlávkové zelí v míse mírně pomačkejte rukama, aby změklo a pustilo šťávu. Mouku prosejte do mísy, osolte a přidejte zelí. Promíchejte. Přilijte olej, vklepněte vajíčka a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Všechny suroviny důkladně spojte do vláčného těsta. Vzniklé těsto musí mít konzistenci těsta na lívance. Těsto dejte kynout cca 45 minut při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč (množství odpovídá velikosti 30 x 35 cm. Čím menší formu použijete, tím vyšší báč budete mít a tomu také uzpůsobte délku pečení) vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Těsto do něho nalijte a vložte do rozpálené trouby péct na 40 - 45 minut. Než ho vytáhnete z trouby, raději proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno. Upečený báč potřete na povrchu 1 PL másla a nechte mírně vychladnout. Servírovat můžete samotný anebo jako příloha ke grilovanému masíčku.
    Dobrou chuť!
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account