Nadýchané palačinky s mandlovými lupínky
Ingredience
- 4 ks Vejce
- 150 ml Kysaná smetana
- 60 g Hladká mouka
- 1/2 lžička Kypřící prášek
- 50 g Cukr
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Mandlové palačinky jako z pohádky - inspirace z Turecka Palačinky mám velmi ráda a také jimi dost často obohacuji náš jídelníček. Jejich variace jsou téměř neomezené. Postačí mít trošku fantazie a pohádka je na stole. Neurazíte jimi rozhodně žádnou nečekanou návštěvu.Jemné a nadýchané palačinky sypané křupavými mandlovými lupínky jsou velmi příjemným pohoštěním k odpolední siestě u kávy či čaje o páté. Tento recept jsem si před pár lety dovezla z tureckého Kemmeru.Co budete potřebovat na těsto?4 vajíčka (oddělte si žloutky od bílků)150 ml kysané smetany60 g hladké mouky1/2 ČL prášku do pečiva50 g cukru krupice špetka soli Dále si připravte: olej na smažení50 g mandlových lupínků2 Pl moučkového cukru na posypání Pracovní postup: ušlehejte si z oddělených bílků tuhý sníh. Postupně do něj zašlehávejte cukr žloutky promíchejte se zakysanou smetanou přisypte mouku s práškem do pečiva do směsi lehce vmíchejte tuhý sníh litinovou pánev (nebo s jakou jste zvyklí pracovat) vytřete slabou vrstvou oleje naběračkou odlijte část těsta a rovnoměrně rozetřete po celém prostoru pánve mandlové lupínky posypte na syrovou část palačinky a obraťte palačinky po obou stranách osmažte do zlaté barvičky těsně před podáváním posypte přes sítko moučkovým cukremZáleží na průměru pánvičky, z této várky byste měli zvládnout 6 - 8 kusů.TIP: mandlové lupínky můžete ještě před samotným posypem opražit. Palačinky budou pak křupavější. Servírujte s čerstvým ovocem, ovocným salátem, jogurtovým dipem či samotnou zakysanou smetanou.