Cuketové zelí
Ingredience
- 3 ks Mladé cukety
- 1 ks Cibule
- 3 lžíce Olej nebo sádlo
- Sůl, pepř, kmín
- Ocet
- Cukr
- 1 ks Brambora
Instrukce
- Zelí z cukety je zajímavou letní a lehčí variantou tradiční přílohy. S trochou pečeného masa je to výborná večeře!Cukety omyjeme, osušíme, odkrojíme konce, můžeme i oloupat škrabkou na brambory a nastrouháme nahrubo. V kastrole na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme cuketu. Osolíme, okmínujeme, přidáme trochu cukru a mírně podlijeme vodou. Přiklopíme a dusíme asi 10 minut, potom přidáme dle chuti ocet (cca 1–2 lžíce) a najemno nastrouhanou bramboru, která zelí zahustí.Povaříme asi 5 minut, případně ješté dochutíme solí, pepřem. Tip:Toto cuketové zelí nenadýmá jako klasické zelí kysané nebo hlávkové. Můžeme přesto přidat trochu saturejky, která zmírňuje nadýmavost. Cuketové zelí můžeme použít kdekoliv, kde se podává kysané zelí. Do zelí můžeme přidat na kolečka pokrájený kvalitní párek nebo kousek uzeného masa, případně zbytky pečeného kuřete či vepřového masa. Na talíři bohatě posypeme zelenou natí (např. petrželovou) a podáváme s tmavým chlebem nebo pečivem jako rychlou večeři. DOBROU CHUŤ ! [x] [x] [x]