Francouzská cibulačka
Ingredience
- 4 hrnek Mandlové mléko
- 1 lžíce Citronová šťáva
- 1 lžíce Bílé rýžové víno
- 1/2 ks Bílá cibule
- 1/4 hrnek Tamari
- 1 lžíce Čerství tymián
- 1/2 lžička Pepř
- 2 ks Žlutá cibule
- 2 lžíce Tamari
- 2 lžíce Agáve sirup
- 1/4 lžička Chilli
Instrukce
- Cibulačka je velmi oblíbená ve Francii, kde ji najdete na stovky způsobů. Tato raw cibulačka spojuje hladkost mandlového mléka s pikantní sladkostí karamelizované cibule – Vive la France!Začněte přípravou karamelizované cibule na zdobení. Očistěte 2 cibule, nakrájejte na středně silná kolečka, která prsty oddělíte, aby vznikly jednotlivé kroužky. V misce smíchejte tamari s agáve sirupem a chilli. Míchejte směs, dokud se nespojí, a poté do ní dejte marinovat cibuli na 5–10 minut. Marinovanou cibuli vyskládejte na sušicí plát a sušte v sušičce na 42 °C, dokud nezkaramelizuje (přibližně 4–6 hodin).Na polévkový základ potřebujete připravit mandlové mléko. Je to opravdu jednoduché, vlastně jediná složitá a důležitá věc je nezapomenout namočit mandle na 4–6 hodin – na 1 dávku namočte 1 hrnek mandlí. Mandle se namáčením aktivují, lépe se mixují a dostanete z nich nejvíce nutričních hodnot. Namočené mandle slijte, dejte do mixéru a zalijte třemi hrnky vody. Mixujte alespoň 90 vteřin, až vznikne opravdu husté mléko. Směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbaví drtě a zbude pouze hladké mléko. Drť si můžete schovat v lednici a použít třeba na základ dortu.Pro přípravu polévkového základu vlijte mandlové mléko do mixéru, přidejte ostatní ingredience včetně lístků čerstvého tymiánu. Dejte si tu práci a tymián otrhejte, stonky jsou tvrdé a nebyly by v polévce chutné. Vše mixujete do hladka.Polévku servírujte na talíři nebo v misce. Nezapomeňte přidat hrst karamelizované cibulky ze sušičky.Recept je z kuchařky Tajemství syrové stravy.