HRÁŠKOVÝ KRÉM S KROKETAMI

Vytisknout recept
Kombinace sladkého hrášku, jemné smetany a křupavých kroket je neodolatelná a zamilují si ji hlavně děti.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 35 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Na hráškový krém:

  • 2 lžičky přepuštěného másla
  • 1 střední šalotka
  • 250 g pórku
  • 750 ml vývaru ze dvou druhů mas Knorr
  • 300 g mraženého hrášku
  • 80-100 ml smetany
  • sůl pepř

Na bramborovo-sýrové krokety:

  • 380 g brambor
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • hrst nasekaných bylinek
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl
  • olej na smažení nejlépe řepkový

Na ozdobu:

  • zakysaná smetana
  • bylinky

Instrukce

  • V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut.
  • Potom do hrnce nalijeme vývar, polévku necháme přijít k varu a poté do hrnce vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut.
  • Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout.
  • Mezitím si připravíme krokety. Brambory si uvaříme do měkka. Poté je slijeme a rozmačkáme s máslem na kaši. Když nám trošku vychladne, přidáme parmazán, žloutky, hrubou mouku a bylinky.
  • V misce si rozšleháme dvě vejce se solí a s troškou vody. Z bramborového těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve vajíčku a poté ve strouhance. Toto zopakujte u každé krokety dvakrát. Do rendlíku si dáme řepkový olej a smažíme v něm zprudka krokety do zlatova.
  • Zchladlou polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu a zamícháme.
  • Polévku podáváme s kroketami, zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
7 Komentářů
  1. KláraOdehnalová 1 rokem ago

    Mňam, hráškový krém miluju, ale zatím jsem ho sama nikdy nedělala…

  2. 5 stars
    Pekná a chutná polievka. Kľudne aj bez krokiet

  3. 5 stars
    Dobrý nápad. Vyzkouším.

  4. Polévka bude jistě výborná, takové máme doma rádi. Krokety bych si k ní nedala. To už by bylo zase zcela jiné, samostatné jídlo.

  5. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    hráškový krém ano, ale stačil by mi s krutonky 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account