Vynikající ostružinový koláč, který musíte ochutnat
Ingredience
- 100 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 1 vejce
- 100 g másla
- 1 lžička citronové kůry
- 3 lžíce kakaa
Náplň
- 500 g tvarohu
- 160 g másla
- 350 ml mléka
- 2-3 vejce
- 140 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g ostružin
- 3-4 lžíce cukru
Instrukce
- Nejprve si připravíme ovoce - ostružiny v rendlíku svaříme s cukrem a trochou vody do hustší omáčky. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti ovoce, ale cílem je mít omáčku trošku kyselejší, ne přeslazenou. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů Celsia a plech nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
- V míse vypracujeme z cukru, mouky, kypřicího prášku, jednoho vejce, změklého másla a citronové kůry křehké těsto. Pracujeme rychle a nejlépe ručně. Těsto zabalíme do fólie, či sáčku, a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.
- Na náplň si nejprve rozpustíme máslo a smícháme s mlékem. Tvaroh, vejce, cukr, vanilkový pudink a extrakt smícháme dohromady, přidáme mléčnou směs a ještě prošleháme. Náplň by měla být tekutější.
- Na připravený plech či do formy vtlačíme těsto, i na okraje, a vlijeme náplň. Na ni pak pomalu nalijeme ovocnou omáčku a rukojetí lžíce kreslíme vlnovky k vytvoření mramorovaného efektu.
- Pečte 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a střed se bude jen nepatrně chvět. Nechte vychladnout a pak už si jen pochutnávejte!
Notes
Místo shánění biocitronů a loupání kůry raději používám sušenou, běžně k dostání mezi sáčky s kořením. V podstatě už nepoužívám vanilkový cukr, místo toho jsem se naučila přidávat do pečení vanilkový extrakt. Nedává se ho mnoho, 1-2 lžičky, je chuťově výraznější. Přestože nebývá nejlevnější, vydrží dlouho. Kakao není nutné do těsta přidávat, ale budete muset použít více mouky.