Martinské rohlíčky na odchodnou
Ingredience
- 3 dkg Droždí
- 1/2 kg Hladká mouka1
- 15 dkg Máslo / Hera
- 6 dkg Cukr
- 2 ks Žloutek
- Citronová kůra
- 1/4 l Mléko
- Maková náplň nebo povidla
Instrukce
- Na sv. Martina opouštěla čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na rozloučenou (odchodnou). Proto se jim říká též vandrovnice. Nalezneme je ovšem i pod názvem martiny, roháče či zahýbáky. Dělaly se prázdné, nadívané mákem, méně často i tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem nebo se zdobily mandlemi. Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu. Postup:Připravíme kvásek a necháme vykynout.V míse utřeme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, nebo do doby, kdy se krystalky cukru v másle rozmělní a vytvoří hladkou hmotu.Přidáme žloutky a trochu citrónové kůry.Mouku nasypeme do mísy a přilijeme vykynuté droždí.Vypracujeme středně tuhé těsto, které nakonec posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě hodinku kynout. (já si ho nechávám umíchat a vykynout v pekárně) Těsto rozdělíme na osm částí, z každé vyválíme placku, kterou nařežeme na čtvrtiny. Pokud to vezmeme vědecky, tak by nám měl vzniknout tvar rovnoramenného trojúhelníku, na přeponu (tedy nejkratší část) naneseme nádivku a zavineme do válečku. Ohneme a vytvarujeme rohlíček.Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a necháme ještě nakynout, cca 15min. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut nebo do doby, kdy jsou rohlíčky zlaté. Po upečení přesuneme na talíř a pocukrujeme. A já jdu na ně, protože Martin má přijet na bílém koni a husa již čeká rozmražená 🙂