Martinské rohlíčky na odchodnou

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 30 minutes
Porce 0
Uvařila HanaŠmídová

Ingredience

  • 3 dkg Droždí
  • 1/2 kg Hladká mouka1
  • 15 dkg Máslo / Hera
  • 6 dkg Cukr
  • 2 ks Žloutek
  • Citronová kůra
  • 1/4 l Mléko
  • Maková náplň nebo povidla

Instrukce

  • Na sv. Martina opouštěla čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na rozloučenou (odchodnou). Proto se jim říká též vandrovnice.
     
    Nalezneme je ovšem i pod názvem martiny, roháče či zahýbáky. 
    Dělaly se prázdné, nadívané mákem, méně často i tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem nebo se zdobily mandlemi. 
    Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.
      
    Postup:
    Připravíme kvásek a necháme vykynout.V míse utřeme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, nebo do doby, kdy se krystalky cukru v másle rozmělní a vytvoří hladkou hmotu.Přidáme žloutky a trochu citrónové kůry.Mouku nasypeme do mísy a přilijeme vykynuté droždí.Vypracujeme středně tuhé těsto, které nakonec posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě hodinku kynout. (já si ho nechávám umíchat a vykynout v pekárně) Těsto rozdělíme na osm částí, z každé vyválíme placku, kterou nařežeme na čtvrtiny. Pokud to vezmeme vědecky, tak by nám měl vzniknout tvar rovnoramenného trojúhelníku, na přeponu (tedy nejkratší část) naneseme nádivku a zavineme do válečku. Ohneme a vytvarujeme rohlíček.Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a necháme ještě nakynout, cca 15min. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut nebo do doby, kdy jsou rohlíčky zlaté. Po upečení přesuneme na talíř a pocukrujeme.  
    A já jdu na ně, protože Martin má přijet na bílém koni a husa již čeká rozmražená 🙂
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account