Nemůžete zhubnout a trvá to už celé roky? Lenka Kaprhálová ví, kde je chyba!

Lenka Kaprhálová je výživová poradkyně a sportovní dietoložka, která pracuje s metodou hubnutí založenou na kombinaci různých pohledů na stravování. Zajímalo nás, jak metoda funguje, co si odbornice myslí o pálivém jídlu a jak se dívá na v poslední době tolik diskutovanou pšenici. Lenku Kaprhálovou pro vás vyzpovídala Jitka z Povídej.

Vaše metoda spočívá v propojení několika pohledů na výživu. Jak jste k ní dospěla? Funguje na každého nebo má nějaká omezení?  

Moje metoda není nic složitého. Vychází z biologie člověka. K jejímu „uspořádání“ jsem dospěla časem a na základě výsledků mých klientů. Díky hloubce informací, které jsem získala ve výživové škole MAHRA, se dobře orientuji v odborných článcích, a tím pádem můžu filtrovat informace a získávat nové poznatky z kvalitních zdrojů, většinou ze zahraničí. Tato metoda vznikla na základě prací čtyř odborníků, kteří ačkoli pracovali na odlišných tématech, se všichni shodli na jednom, což je hormonální odezva na přijatou stravu: co se děje, když strava obsahuje příliš mnoho sacharidů, proč navzdory zdravému stravování nemůžeme zhubnout, jak se v organismu projevuje nízká aktivita člověka a chybějící pohyb. Věnuju se i vlivu zatížení stresem a zdravotního omezení a léků. To vše totiž může ovlivnit naši váhu, vitalitu a energii. Podle výsledků mých klientů vidím, že metoda přinese výsledek opravdu každému. Někomu rychleji, jinému o něco pomaleji, ale tady rozdíl končí. Díky změnám (poměry živin v jednotlivém jídle, přesně stanovená pohybová aktivita, odpovídající regenerace) u mne zhubne opravdu každý. Výsledky si mohu být natolik jistá, že svým klientům nabízím program, který není limitován počtem setkání, ale výší nadváhy! Je to takové hubnutí se zárukou. Vzhledem k tomu, že hubnutí či změna životosprávy je proces, jsem tu pro klienta, abych ho tímto procesem provedla, občas jej podržela a povzbudila a hlavně s ním změnu dotáhla až do úspěšného konce. Jsem vlastně taková trenérka „hubnutí“, která sama touto metodou shodila za sedm měsíců dvacet čtyři kilo.

Je pravda, že jídlo, které je pálivé (například s chilli), je i zdravé? Ostré pokrmy prý přispívají k pocitu nasycení a třeba čili papričky údajně mají  nízký glykemický index a hodně vitamínu C. Jak se dívá dietoložka na ostré pokrmy a jejich přínos z hlediska diety? 

Ostré pokrmy mírně zrychlují metabolismus. Navíc díky látkám, které obsahují, působí i dezinfekčně. Tady bych výhody ukončila. Rozhodně nedoporučuji zrychlovat metabolismus pojídáním většího množství chilli papriček, může totiž hrozit i kolaps. Potřebu snížit glykemický index jídla můžeme vyřešit elegantněji. Po konzumaci jídla stačí vypít šťávu z citronu. A nesmíme zapomínat, že nejen glykemický index je to, co rozhoduje. Především jde o množství sacharidů dodaných jídlem. Tankujeme-li vysoce oktanové palivo (těstoviny, pizzu, cereální tyčinky, ovesné vločky, fresh z ½ kg ovoce) a jdeme si sednout k počítači, palivo se nespálí a musí se někam šikovně uložit. Hádejte kam?

Co si myslíte o pšenici a jejím destruktivním vlivu na naše zdraví? Je to nepřítel číslo jedna, nebo není?

S pšenicí coby nepřítelem rozhodně souhlasím. Snaha získat co nejvíce za co nejméně se projevuje i v genetické úpravě obilnin, hlavně pšenice a kukuřice. Obsahují mnohem více lepku, který rozhoduje o kvalitě mouky. Je jednoznačně prokázaná souvislost mezi konzumací pekárenských výrobků a nárůstem různých typů alergií. Navíc mouku najdeme dneska i tam, kde bychom ji opravdu nečekali. Nebo mouka v kečupu vám přijde v pořádku? Existuje i přímá úměra: čím více jím mouku (v jakékoli podobě) tím více ji vyžaduji. Jsou lidé, kteří jsou závislí na pečivu, koláčích, koblihách a podobně, jako jiní, kteří jsou závislí na „čínské kuchyni“ nebo fast foodu. Všude tam se objevuje velmi agresivní gluten (lepek) a při jeho konzumaci se cítíme nějak šťastněji. Odvykání je těžké, ale určitě stojí za to.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account