MÁTA PEPRNÁ
MÁTA JE BYLINKA S CHLADIVÝM ÚČINKEM, KTERÁ POMŮŽE OCHLADIT ORGANISMUS A ZBAVIT HO ŠKODLIVIN – ZVLÁŠTĚ JÁTRA.
LISTY MÁTY NEJEN LÉČÍ, ALE JSOU UŽITEČNÉ I V KUCHYNI.
Takže do kuchyně neodmyslitelně patří, já ji používám na osvěžení. Neodmítnu
ani mátovou čokoládu, která Vám navodí příjemný pocit štěstí.
VLASTNOSTI A POUŽITÍ
MÁTA POMÁHÁ PŘI OTRAVĚ POTRAVINAMI, PRŮJMU, KOLICE A STŘEVNÍ CHŘIPCE.
TATO BYLINA OSVĚŽÍ A PŮSOBÍ JAKO TONIKUM.
POMÁHÁ PŘI MIGRÉNĚ.
USNADŃUJE VYKAŠLÁVÁNÍ, ZLEPŠUJE STAV PŘI PŘEKRVENÍ A KŘEČÍCHPROSPÍVÁ PŘI ASTMATU, ZÁNĚTU PRŮDUŠEK A NOSNÍCH DUTIN,NACHLAZENÍ I KAŠLI.
MÁTOVÝ ČAJ –
PIJTE PŘI TRÁVICÍCH OBTÍŽÍCH, KOLICE, NADJÍMÁNÍ, ŽALUDEČNÍ
NEVOLNOSTI, ZVRACENÍ, ZTRÁTĚ CHUTI K JÍDLU, BOLESTIVÉ
MENSTRUACI A PŘI BOLESTECH BŘICHA I ŽLUČNÍKU.
Ráno začínáme den teplým nápojem, může to být právě čaj mátový, který má
výbornou specifickou chuť.
MÁTOVÝ ODVAR
POZOR – MÁTU NEPOUŽÍVEJTE DO TŘETÍHO MĚSÍCE TĚHOTENSTVÍ.
MÁTOVÝ OLEJ NENÍ VHODNÝ PRO MALÉ DĚTI, OSTATNÍ
PŘÍPRAVKY Z BYLINKY LZE POUŽÍT.
Jak začnete milé ženy zítřejší neděli ? Co třeba mátovým čajem ?
Zdroj foto: Pixabay.com