Stará fráze, která se užívá v záporném významu.

Fráze odkazuje na to, že je něčeho málo, nebo se toho málo vyskytuje, či vůbec nexistuje. Používá se již od 15. – 16. století.
 
“Záznamy o nejstarším nálezu máku na našem území jsou z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př. n. l.).

V Evropě se mák jako zahradní a okrasná plodina pěstuje od středověku. Vždy s oceněním jeho kulinářských vlastností, ale i s povědomím o narkotických účincích bílé latexové šťávy, která vytéká z makovic. Mák v minulosti sloužil i k ozdobě, jako platidlo i lék. Byl tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války, respektive kvůli opiu.
 

 

Česko jako maková velmoc
 
Česká republika drží jednoznačný evropský primát v produkci i vývozu máku. Pěstování máku má v ČR dlouholetou tradici.
 
 
Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA), omega-6 mastných kyselin. Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.
 
Český mák
V Evropě je registrováno kolem 50 odrůd máku. U nás jsou nejvíce rozšířeny odrůdy Major, Maraton a Bergam, které mají československý původ – pocházejí ze šlechtitelských stanic se sídlem na Slovensku. Vyznačují se bílým nebo světle narůžovělým květem.
 
Mák v české kuchyni
V tuzemské kuchyni mák dáváme na pečivo, škubánky, nudle, do závinů, bábovek a hlavně do koláčů a  klasických českých buchet.
 
Jestli k sobě chcete přivolat lásku a bohatství, měli byste podle ezoteriků při sobě nosit mák v textilním pytlíčku jako talisman.

 
 

* Kvalitní mák je v rámci pestré a vyvážené stravy dobrým pomocníkem v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním či jiným civilizačním chorobám.

 

* Jako vývozní artikl mák předstihuje další českou tradiční položku – chmel.

 

 

 

http://nas.modrymak.cz/

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account