Cukr, glukóza, inzulin
Jídlo, které organismus přijímá, tělo přeměňuje na jednodušší látky, které pak zpracovává. Uhlohydráty – škrob, cukry, ale i alkohol procházejí chemickými reakcemi, na konci kterých vzniká nejjednodušší cukr – glukóza. Glukóza je pro tělo zdroj energie, z trávicího traktu se krví dostává k buňkám celého těla. Na to, aby se glukóza dostala dovnitř buňky a tam se proměnila na energii, potřebuje inzulín. Inzulín je hormon, který produkuje slinivka břišní – pankreas. Po jídle, pokud je v těle dostatek glukózy, vyplavuje se i inzulín, který glukóze „otevírá“ vchod do buňky.
Při cukrovce tělo buď přestane vyrábět dostatek inzulínu, který se tvoří ve slinivce břišní (diabetes mellitus 1. typu) nebo nevyužívá inzulin správně (diabetes mellitus 2. typu). V obou případech poruchy dochází ke zvýšení koncentrace krevního cukru(hyperglykémie). Právě vysoká hladina cukru v krvi způsobuje u diabetických pacientů poškození krevních cév, což vede k závažným zdravotním komplikacím, které mohou vážně ohrozit zdraví pacienta.
Tak tolik úryvek z internetu. A teď něco z praxe. Bohužel se stále častěji setkávám s rodiči nebo s rodinnými příslušníky, kteří mají doma dítě, u něhož lékaři diagnostikovali v 18. měsících cukrovku prvního stupně. Rodiče k lékaři přivedla skutečnost, že dříve divoké, nespoutané a spontánní dítě je najednou velmi rychle unavené, spavé, bez nálady. Vyžaduje hodně tekutin a taky hodně čurá. Jak rodičům, tak celé rodině se ze dne na den převrátí celý život. Dítě dostane inzulínovou pumpu (což je běžná léčba) a celá rodina se s tím snaží vyrovnat. Je stále více dospívajících anebo dospělých lidí, kteří touto nemocí onemocní a bohužel rok od roku jejich počty stoupají. Je ale potřeba si uvědomit celý rozsah tohoto onemocnění. Nejde totiž jen o onemocnění slinivky, ale o celý systém látkové výměny. Bez úpravy jídelníčku se to neobejde. Slinivka není tak pružný orgán, jako je např. žlučník a reaguje velice podrážděně na každé nedodržení diety, tedy na každý nevhodný i velice nepatrný kousek potravy. Slinivka se upravuje jen velmi pomalu, asi právě proto, že její „království sliznic“ je obrovské. Slinivka vyrábí nebo má vyrábět enzym, který obhospodařuje všechny sliznice, počínaje nosohltanem a konče třeba dělohou nebo tlustým střevem.
Všechny choroby, projevující se např. na dýchacích cestách, vlastně nejsou chorobami dýchacích cest, nýbrž opět chorobami látkové výměny. V daném případě je pravým původcem těchto potíží slinivka. Problematika cukrovky je trošku rozsáhlejší, takže se k ní vrátíme za týden. Vše výše uvedené platí i pro dospělé.
Přeji hezký den.
Vaše Lidka
Cukrovka, jak ji neznáte – část první
-
Hit 90. let se vrací! Používáte olej Tea Tree i vy?
Zuzana Kantorova||Krása a zdraví
Unikátní vůni oleje Tea Tree si asi vybavuje úplně každý, hlavně v 90. letech jste na něj mohli narazit...
-
Organickou Růžovou vodu od Ina Essential
NikolaŠárová||Krása a zdraví
Chtěla bych vám představit Organickou Růžovou vodu od https://www.inaessentials.cz/ • Voda je pro všechny typy pleti.• Má tonizující, čisticí...
-
D I E T A – aneb nezhubla jsem zhola nic
MonikaBuková||Krása a zdraví
D I E T A – jelikož se považuji za puntičkáře a prudiče, rozhodla jsem se, že pro můj...
-
Sebetrestáním rozhodně nezhubnete! Tak čím tedy?
Tomáš Novák ||Krása a zdraví
Proč je důležité jíst pravidelně a kvalitně: Cesta k trvalému zdraví Když se řekne hojnost, hodně lidí si představí...
-
Těhotenství – jsem ve skvělé kondici a bez nevolností
MaryAušová||Krása a zdraví
Myslím, že moje mimino, tehdy ještě jako gestační váček pochopilo, že když jsem si v den krásné noviny šla...
-
GEMMOTERAPIE: Lípa
Jana101||Krása a zdraví
Lípa V gemmoterapii se používají pupeny lípy stříbrné, lze ji nahradit i jinými, u nás běžnějšími druhy, a to lípou...
-
5 důvodů, proč začít pěstovat libeček. Koření, které vyléčí zažívání, bolesti kloubů a vyčistí tělo
HelenaSvatková||Krása a zdraví
1. Je vynikajícím kořením Sklízet se dá na libečku úplně vše. Od plodů přes listy až po oddenky a...
-
Cukry a jejich metabolismus
Zdeňka Zajíčková||Krása a zdraví
Cukry náleží do rodiny sacharidů. Jednoduché cukry (zvané též monosacharidy) jsou hlavním palivem našeho těla. Jsou pro nás stejně...