Ve známém britském seriálu Červený trpaslík podotýká postava Dave Listera  na adresu rozdílu mezi Tureckem a Řeckem: ” To je fuk! Země , co je plná sandálů a gyrosu.” Ve skutečnosti jsou však mezi tureckým  dener kebabem, řeckým gyrosem nebo také blízkovýchodní shawarmou drobné rozdíly, byť se jedná o velmi podobná jídla. 
V Čechách se pro oba pokrmy vžil jednotný výraz gyros. Při návštěvě Turecka byste si ale měli zásadně objednávat dener , místní prodavači bývají kvůli vzájemné averzi mezi oběma zeměmi na výraz gyros značně hákliví.
Příprava obou pokrmů je podobná. Spočívá v tom, že se na jehlu naskládané kusy masa pozvolna opékají na vertikálním grilu. V kebabu ale na rozdíl od gyrosu rozhodně nenajdete maso vepřové, dělá se výhradně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa Rozdíl je i ve speciálních směsívh, kterými se maso koření, nebo v přílohách, které se k masu konzumují.
Turci ke kebabu přidávají většinou pouze cibuli, rajčata a salát, jako přílohu mívají rýži nebo pita chléb. Přidávat do něj různé dresinky začali až Němci, kteří si pokrmy oblíbili v tureckých bistrevh. K řeckému gyrosu zase kromě zeleniny neodmyslitelně patří omáčka tzatziki, podává se většinou s hranolky nebo chlebem.
                                     
   

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account