Ve známém britském seriálu Červený trpaslík podotýká postava Dave Listera na adresu rozdílu mezi Tureckem a Řeckem: ” To je fuk! Země , co je plná sandálů a gyrosu.” Ve skutečnosti jsou však mezi tureckým dener kebabem, řeckým gyrosem nebo také blízkovýchodní shawarmou drobné rozdíly, byť se jedná o velmi podobná jídla.
V Čechách se pro oba pokrmy vžil jednotný výraz gyros. Při návštěvě Turecka byste si ale měli zásadně objednávat dener , místní prodavači bývají kvůli vzájemné averzi mezi oběma zeměmi na výraz gyros značně hákliví.
Příprava obou pokrmů je podobná. Spočívá v tom, že se na jehlu naskládané kusy masa pozvolna opékají na vertikálním grilu. V kebabu ale na rozdíl od gyrosu rozhodně nenajdete maso vepřové, dělá se výhradně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa Rozdíl je i ve speciálních směsívh, kterými se maso koření, nebo v přílohách, které se k masu konzumují.
Turci ke kebabu přidávají většinou pouze cibuli, rajčata a salát, jako přílohu mívají rýži nebo pita chléb. Přidávat do něj různé dresinky začali až Němci, kteří si pokrmy oblíbili v tureckých bistrevh. K řeckému gyrosu zase kromě zeleniny neodmyslitelně patří omáčka tzatziki, podává se většinou s hranolky nebo chlebem.
Jaký je rozdíl mezi kebabem a gyrosem ?
-
Ještě si musíme počkat… – na čtvrtek 03.05.18
TerezaPyrchalová||Osobní rozvoj a podnikání
Ještě si musíme počkat… – na čtvrtek 03.05.18 Hvězdy nás ještě napínají a stále nepřichází den, kdy by...
-
Bilancuji, bilancuješ, bilancujeme aneb vize a přání do roku 2020
JanaFreigangová||Osobní rozvoj a podnikání
Začala se psát první stránka naší nové knihy… Knihy s názvem Rok 2020. Než si začneme psát a tvořit vision...
-
Viac ako žena
Beáta Konvalinová||Osobní rozvoj a podnikání
Viktória Rampal Dzurenko sa narodila na Slovensku a život ju postupne zavial cez Českú republiku z Famu v Prahe až do Indie, kde absolvovala...
-
7 bylin pro Váš klidný žaludek
Petra Bartáčková||Osobní rozvoj a podnikání
1. Zeměžluč podporuje trávení Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, užívá se při chorobách žlučníku a jater,...
-
10 kroků k otevřenějšímu firemnímu prostředí
SimonaBodláková||Osobní rozvoj a podnikání
Vytvořte otevřenou firmní kulturu začátkem u sebe. Ať už jste řadoví zaměstnanci, šéfové nebo podnikatelé zaměstnávající lidi, máte svůj...
-
Olga Šípková a její 50. narozeniny: Pro ženu je velmi důležité nevidět svou hodnotu ve výkonu
KamilaKřivčíková||Osobní rozvoj a podnikání
Narodila se 12. dubna v Praze. Je podnikatelkou, moderátorkou TV Barrandov – cvičitelkou aerobiku. Vystudovala FTVS UK,obr učitelka tělesné výchovy...
-
Odevzdání, vzdání se…
Soňa MitraPavlincová||Osobní rozvoj a podnikání
Zdá se, že to co platilo a na co jsme byli zvyklý, přestává platit a fungovat. Loňský rok byl ...
-
OTVORTE 11. okienko v adventnom kalendári
Beáta Konvalinová||Osobní rozvoj a podnikání
Dnes otvárame 11. okienko v adventnom kalendári plnom harmonizujúcich meditácií. 🙂 Keď chcete objaviť zdroje INŠPIRÁCIE, tak DNES máte...