Portdebras je taneční fitness program, který vznikl v roce 2006 v Moskvě. Dva úžasní choreografové Vladimír Sněžik a Julio Papi spojily své síly v prvky klasického tance, baletu a strečinku. Spíše než označení fitness program a cvičení je pro mě portdebras spojení přirozeného tance, elegance, ladnosti a úžasného uvolnění.
Portdebras je v baletu označení pro ladnou práci paží. Při portdebras se tančí, posiluje a zároveň se protahují zkrácené svaly či ztuhlé klouby. Jak už bylo řečeno, cvičení bylo vytvořeno i z posturálních technik. Tyto techniky pracují s napětím svalstva při chůzi, stání i sezení a posilují především hluboký stabilizační systém. Při tomto cvičebním programu tedy zapojíte opravdu hodně svalových skupin. Bez pochyby ale nejvíce paže, které jsou po celou dobu cvičení zapojované a dociluje se jimi tolik žádané elegance a ladnosti.
Cílem „cvičení“ je, abyste si plně uvědomovali každý pohyb a tím se naučili dokonale kontrolovat vaše tělo. V portdebras se kombinují pohyby rukou a nohou, což někdy může trochu vyzkoušet vaši koordinaci, vytrvalost a nenápadně vás každá další lekce bude posouvat ke správnému držení těla.
Portdebras mohu doporučit všem, kteří mají raději pomalejší formu cvičení. Bude bavit především ty, kteří se chtějí na své tělo soustředit a propojit soulad těla a mysli. Cvičení je vhodné i pro úplné začátečníky, jistě ho ocení i lidé s bolestmi zad nebo svalovými disbalancemi.
A jak vypadá lekce PORTDEBRAS?
Velmi si dávám záležet na výběru hudby, protože právě ta udržuje tempo a atmosféru. Čeká vás tanec na příjemnou, často až relaxační hudbu. Lekce trvá 60 minut, z toho prvních 5 – 10 minut je zahřátí. Poté se postupně budete učit jednotlivé prvky choreografie, kterou si společně v závěru lekce zatančíme. Choreografie se snažím sestavovat tak, aby byla nebyla příliš jednoduchá pro sportovce s taneční průpravou, ale zároveň také příliš složitá pro úplného začátečníka. Samozřejmě v závěru vás provedu klasickým protažením. Na některých lekcích portdebras vás ještě čeká posilování břišních svalů a pánevního dna. Já tedy osobně dávám přednost relaxaci a úplnému uvolnění těla a mysli. Výhodou této lekce je, že nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Stačí vám pohodlné oblečení, klidně i volnější pro ladnější pohyb paží. Cvičí se naboso, v ponožkách nebo baletních botách, které má jistě každý z vás doma. Nezapomeňte si sebou vzít na pití vodu a také ručník, budete ho potřebovat.
Přijďte si lekci vyzkoušet, těším se na vás každé úterý od 18h ve Studio Fascinace

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account