Kyselina listová: Nejlepší přírodní zdroje a tipy na její zachování
V minulém článku o kyselině listové chyběla jedna zásadní informace, informace o tom, kde kyselinu listovou hledat, v jakých zdrojích se vyskytuje, jaké potraviny jíst, abychom jí měli dostatek. V tomto článku tuto informaci doplňujeme, ale nejde o nic převratného.
Zdroje kyseliny listové
Vitamínu B9 se neříká kyselina listová pro nic za nic. Jde o vitamín, který totiž ve velké míře najdeme právě v listech nejrůznějších rostlin. Pokud půjde o jedlé rostliny, resp. potraviny, bude to zejména listová zelenina jako je špenát, kapusta, brokolice aj.
Pozor, není to však jen listová zelenina, je to také ovoce, obiloviny, ořechy nebo kvasnice, které pomohou zvýšit příjem kyseliny listové. Najdeme ji i v živočišných zdrojích jako jsou játra.
Více o zdrojích kyseliny listové, ale třeba i informace o doporučené denní dávce najdete v tomto článku.
Na co si dát pozor?
Kyselina listová však nesnáší vysoké teploty, tepelnou úpravou se ztrácí. Pokud si ji tedy chcete dopřát, nejlepší bude v čerstvé podobě. Chutnat bude např. jako zeleninový salát, čerstvá šťáva nebo smoothie, třeba jako špenátové detoxikační smoothie.
A kde berete kyselinu listovou vy?
Zdroj foto: Pixabay.com