Lískové oříšky rozhodně patří mezi zdravé potraviny. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, snižují riziko infarktu, omezují výskyt žlučníkových kamenů i onemocnění cukrovkou. Oříšky také snižují hladinu cholesterolu a jsou vhodným zdrojem bílkovin.
Lískový oříšek je plodem lísky obecné. Tento keř dorůstá obvykle do výšky 3-4 metrů a pěstuje se zejména v Evropě, dále pak v přilehlých částech Asie a v severní Africe. Kvete brzy, a to od února do dubna a jeho typické hnědé oříšky dozrávají koncem léta. Vyrůstají samostatně nebo častěji ve skupinách až po pěti kusech. Jsou kulovité s malým hrotem na konci a kryje je zvonkovitý zelený až hnědozelený obal tvořený srostlými listeny.
Jádra lískových oříšků mají blahodárné účinky protirakovinné, antioxidační a prospívají srdci. Obsahují značný podíl omega-9-mastných kyselin. Najdeme v nich také vysoké procento vitamínu E, který chrání tělo před účinky znečištěného ovzduší a dalšími škodlivinami. Lískové oříšky obsahují i vitamin B6, odpovědný za tvorbu cysteinu, což je aminokyselina významná pro imunitní systém. Dále obsahují vitamín B1, vitamín B3, a kyselinu listovou. „Lískáče“ jsou rovněž bohaté na důležité minerály jako je železo, hořčík, mangan či vápník, slouží jako cenný zdroj bílkovin a značný zdroj energie. Jsou tak vhodné i pro těhotné, pro sportovce i pro děti od tří let.
Lískové oříšky se dají upražit, nebo konzumovat syrové. Syrové lískové oříšky jsou však nejzdravější. Doporučuje se „lískáče“ před jídlem na 6-10 hodin namočit do vody. Díky tomu se v nich probudí tvorba těch správných enzymů a jsou pak mnohem lépe stravitelné a také mnohem chutnější. Chutnají téměř jako čerstvé.
Využívají se jako pochutina, přidávají se do zákusků, pudingů, vánočního cukroví i do čokolády, jsou vhodné k výrobě likérů ale také na výrobu oleje do kosmetických a léčitelských výrobků či doplňků výživy.
Ačkoli se lískové oříšky těší široké oblibě již od dávných dob, jejich bohaté aroma a chuť jsou velmi populární zejména v současné době, a to také díky rozvoji průmyslu ochucených káv.