Tajemství dokonale nadýchaného borůvkového koláče: Recept a tipy

Znáte pohádku Tři bratři? Kdy bratři jako malí kluci jdou s maminkou na borůvky a jeden z nich, ten lenivější, si stěžuje, že nechce sbírat borůvky, že švestkový koláč by byl lepší. Další zakopne a všechny borůvky vysype a ten nejmladší místo borůvek dá do hrníčku broučka. Doma tatínek při pohledu do poloprázdných hrníčků prohlásí, že bude “koláč z brouků” 🙂
Když jsem s kulkami sbírala borůvky, vzpomněli jsme si právě na tuto repliku a než jsme nasbírali půl litru borůvek, slyšela jsem jí několikrát.

Ale my na brouky měli krabičku, tohle jsou skutečně borůvky 🙂

A tak jak jsem se na borůvkový koláč z vlastnoručně nasbíraných bobulek těšila, tak byl tak luxusní, že se o recept musím podělit.

Těsto:

200 ml mléka
150 ml oleje
5 lžic cukru
špetku soli
1 vejce
500 g polohrubé mouky (lze kombinovat i jinou – špaldovou, pohankovou,..)
1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)

Těsto vypracujeme v domácí pekárně a nebo klasicky v ruce (do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalejeme vlažným mlékem a dáme lžičku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme ostatní ingredience, zaděláme těsto a necháme hodinu v teple kynout).

Těstem vysteleme koláčovou formu, můžeme okraje potřít rozšlehaným vejcem, ale nemusíme. Já nepotírala a bylo to vážně lepší, ne tak vysušené. Posypeme ovocem, žmolenkou (polohrubá mouka, cukr, máslo) a dáme do trouby na 180°C asi 30 min.

Těsto vystačí na dvě koláčové formy, ale pochopitelně můžeme udělat i několik malých koláčků a plnit čím jen chcete a co zrovna máte. 

Dobrou chuť.
K.

https://katfoblog.blogspot.cz/

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account