Zdravý a velmi chutný sirup ze sedmikrásek a popence od Zuzany!
Hotové sirupy nekupuji, protože je to jen přeslazená chemie. Do domácího sirupu samozřejmě také přidávám spoustu cukru, ale záleží jen na mě jaký zvolím a především vím, že domácí sirup neobsahuje přidané barviva, konzervanty, dochucovadla a jiné nežádoucí příměsi.
Sirupy připravuji za tepla i za studena, jednodruhové i míchané, bylinkové, kytičkové a také ovocné, podle toho, co právě roste. Za studena připravuji především sirupy určené k léčebným účelům. Ty za tepla dělané nám slouží k oslazení čaje a přípravě limonád.
Zdravý a velmi chutný sirup ze sedmikrásek a popence
400 květů sedmikrásek
4 pořádné hrsti popence
2 l převařené vody
1,7 kg třtinového cukru (kdo chce může použít bílý)
1 lžíce kyseliny citrónové (můžete vynechat)
2 citróny
Čerstvé, za slunečného dne nasbírané bylinky zaliju převařenou, vychladlou vodou. Nepromývám! Přidám 2 na kolečka nakrájené citróny (pokud mám bio, tak i se slupkou) a nechám 24 – 48 hod., za občasného promíchání, v lednici pod pokličkou. Pak scedím přes plátno, dobře vymačkám a získanou tekutinu zahřívám s cukrem a kyselinou citrónovou cca 20 min. pod bodem varu. Ke konci nechám lehce probublat a hned odstavím. Horké plním do vyhřátých sklenic.
Takhle připravený sirup vydrží ve sklepě několik měsíců. Pokud chci, aby mi vydržel celý ro,k zavařím v myčce na na nejvyšší teplotu (cca 75 – 80°C).
Stejným způsobem můžeme připravit také sirup čistě sedmikráskový: (použijeme 1000 květů), pampeliškový (300 květů na 2L vody) nebo bezový (40 květů). Všechny jsou výborné a zdravé. Jen buďte, prosím, při sběru květů ohleduplní k přírodě a nechte něco i včelkám. 🙂
Další recepty z přírody najdete na www.levandulkarozmarynova.cz
Zdroj foto:Pixabay.com