Jak se naučit říkat ne s klidem a sebevědomím

… je jedno z nejkrásnějších, ale zároveň nejtěžších slov, které máme ve svém slovníku. Dá se totiž vyložit v každé situaci a s jiným tónem hlasu, vždy jinak. Podstata se ovšem nemění, stále znamená ne. Dokáže nás chránit, dokáže vyvolat respekt, nesouhlas, hádku, ale umí i učit lidi okolo nás to, že si stojíme za svým. Dokáže i to, že nás protistrana pochopí a někdy vyvolá takový šok, že jsme i posloucháni.
 
Setkávám se stále více s tím, že se jej bojíme používat. Je nám občas velmi nepříjemné ho říci. Vyhýbáme se často vyslovení a jsme schopni kvůli němu překopat vše, co jsme třeba měli naplánováno, než abychom ho použili. Snad ještě horší je to v práci, kdy se tak moc bojíme, že raději sklapneme uši a jdeme poslušně dál, i když víme, že to není správné. Určitě vám teď hlavou proběhne myšlenka, že to tak není a že vy to přeci umíte. Ve většině případů je ale opak pravdou. Zkuste si nějakou situaci vybavit. Nejčastěji to totiž bývají ty, u kterých přemýšlíme, zda druhé straně neublížíme. Co když budu také něco potřebovat a ono se mi to vrátí? Co když tím někoho naštvu?  Co když řeknu ne a dostanu padáka? Takhle bych mohla pokračovat dále. Napadá mě, ale jiná otázka:” Co je víc? Ustoupit nebo bránit sami sebe?” Za mě je to jednoznačná odpověď … bránit sami sebe. Dělat věci tak, jak je chci já, protože jen tak budu spokojená a budou spokojení i lidé okolo mě.
 
Je mraky variant, ze kterých můžeme vybírat a nic není tak horké, jak se zdá. Když se vrátím k otázkám, které zazněly, tak si na ně zkuste odpovědět. Když budu něco potřebovat, zkusím zařídit sama, nebo se obrátím na lidi, u kterých vím, že to nebude něco za něco. Ne, se dá použít i tak, že protistrana vše vezme v klidu a pochopí – samozřejmě jsou i extrémy, ale je to jedna z variant, se kterou musíme počítat. Pokud nepochopí a sobecky řeší jen samu sebe, tak se ptám: “Stojí nám za to?” Na co hledat nejčernější scénáře? A i kdyby se tak stalo, opravdu jsme na tom tak špatně, že nenajdeme nový začátek? Možná ne hned takový, jaký bychom si představovali, ale najdeme.
 
Jak se vám to zdá teď? Je opravdu tak hrozné říci ne a stát si za ním? Myslím si, že ne. Je to osvobozující, popostrčí nás o kus dopředu a posilní naše bojácné já a věřte, nevěřte, dá se i natrénovat. Jestli vás nenapadá kde, tak si zkuste najít maličkosti, na kterých si budete moci potrénovat a tím i posilovat sebe a své ne. Vše je jen o tréninku a tom, zda to tak chcete či nikoliv.
 
Zdroj foto:Pixabay.com
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account