Co je živá strava a jak ovlivňuje naše tělo?

Dotazy, které dostávám ohledně živé stravy mě inspirovaly k dnešnímu příspěvku. O živé stravě jsem absolvovala seminář a chci se s vámi podělit o pár poznatků. Co vlastně živá (syrová) strava znamená?

Potraviny nejsou uvařeny, nebo jinak tepelně zpracovány, mohou být ohřáty pouze do 42 ˚C. Při vyšší teplotě enzymy a živiny odumírají, podobně jako lidské tělo. Zastánci živé stravy tvrdí, že tepelně upravené jídlo je pro tělo pouze mrtvou potravou, která zatěžuje. Naopak živá strava pomáhá k regeneraci. Při její přípravě se používá vysoušení, mixování a klíčení. Jaké vidím klady a zápory živé stravy já?

Zápory živé stravy: Je obtížné si sestavit jídelníček, který by nutričně pokrýval naše potřeby (sacharidy, tuky, bílkoviny). Příprava jídla není vždy úplně snadná (pokud nepočítáme utrhnutí jablka ze stromu :-)). Restaurací s „raw food“ je prozatím velmi málo – ztížené stravování mimo domov. V zimě budete zřejmě trpět tím, že syrová strava vás bude ochlazovat.

Klady živé stravy: Potraviny jsou plné vitamínů, enzymů a živin (nejsou znehodnoceny tepelnou úpravou). Krátkodobě může tělu pomoci s očistou, někomu pomoci se zdravotním problémem. Při přípravě pokrmů se nepoužívají žádná éčka, barviva ani konzervanty.

Možná to v létě zkusím na den/dva také! Déle to asi nevydržím, jsem všežravec! 🙂 Jo a ta raw tyčinka na obrázku chutnala opravdu báječně! 🙂 Zpestřete si občas jídelníček taky nějakou “raw dobrotou”! 😉

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account