Posílení imunity: Od antibiotik k přírodním prostředkům

Od malička jsem bývala velmi často nemocná a vyrostla jsem na antibioticích. Dokonce jsem byla tak zblblá, že jsem různé vitamíny a léky strkala do pusinky i své panence*smile*:-). Do dnešní doby beru antibiotika jako zázrak medicíny, i když samozřejmě vím, že z dlouhodobého hlediska to řešení není…Z toho důvodu se zajímám o to, čím a jak svou imunitu zlepšit abych prevencí omezila budoucí pojídání pilulek.

Za  hlavní příčiny snížené  imunity se pokládá stres, chronická únavu, nedostatek základních  obranných  látek  a  naopak  přebytek  těch,  které  vyživují  viry  a  bakterie. Pokud jsme často ospalí, nachlazení, dělají se nám opary tak to signalizuje problém s imunitou. Pokud začneme tělu dodávat vitamíny a živiny, které potřebuje a třeba upravíme jídelníček tak velmi často dochází k zlepšení. V případě že cítím, že na mne tzv. něco leze tak si začnu ordinovat výtažek z grepových jader nebo echinaceu. Mám vyzkoušeno, že velmi dobře pomáhají. V tomto období chřipek si je občas beru i preventivně;-). Jsou ale i další látky důležité pro naši imunitu. Jako například:

Hořčík, který nám přináší klid. Při stresových situacích totiž naše tělo spotřebovává více hořčíku než pokud jsme v klidu a bere z jeho zásob, aby obnovil rovnováhu. Najdeme jej především v minerální vodě (litr obsahuje přibližně 100 mg hořčíku).Hořčík rovněž obsahují luštěniny, zelenina, dary moře, vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle a sója. Hodně obsahují pohanka, oves, bulgur.

Vitamín D předchází nemocem, zpevňuje kosti, napomáhá ukládání vápníku. Nově se prokázalo, že tím užitečnost vitamínu D nekončí. Tato látka sehrává důležitou roli při prevenci rakoviny prsu, prostaty a střeva a vzniku diabetu. Potrava  ho bohužel obsahuje  nevýznamné  množství.  Možná jenom  tučné mořské  ryby  ho  obsahují  dostatek.  Vitamín  D  se  v  lidském  těle  vytváří pod vlivem slunečních  paprsků.  Stačí  15  minut  na  slunci jednou za dva dny. . Na jaře a v létě to opravdu není nijak složité. Na podzim a v zimě můžeme využít jeho lékovou formu. Já osobně slunce miluji a potřebuji, když svítí a  je krásně tak se hned cítím lépe.

Vitamín C dodává bílým krvinkám energii na boj s viry a bakteriemi. Je velmi důležitý v tomto období, kdy je kolem nás množství onemocnění  horních  cest dýchacích, nebo  když  jsme  dlouhodobě  unaveni,  přišli  jsme do styku s nemocným a máme pocit že na nás něco leze. Vitamín  C  je  citlivý  na  var  a  vysoké teploty. Proto ho hledejme především v syrovém ovoci a zelenině. Velmi mnoho je ho v šípkách, plodech rakytníku, kivi, černém rybízu, jahodách, papáje, višních, citrusech, paprikách, kopru, špenátu,zelí, červené  řepě.

Zinek je nejdůležitější minerál pro boj s infekcemi. Je  nezbytný pro výrobu protilátek a bílých krvinek. Najdeme jej vbílém i červeném mase, rybách, vejcích, darech moře,  v  mase raků. Z rostlinné stravy se zinek získává těžko. To je také důvod, proč by vegetariáni  alespoň dvakrát do roka měli nechat zkontrolovat svůj krevní obraz, aby byla zjištěna míra přítomnosti tohoto minerálu v jejich organismu.

Další potraviny dobré pro naši imunitu jsou například granátové jablka, hlíva ústřičná, čaj z mateřídoušky a mnoho dalších.
Přeji vám aby jste nadcházející chřipkové období prožily ve zdraví.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account