Správná mimika. Špatná mimika.
Samozřejmě, nebudu zde hodnotit celé spektrum emocionálních projevů. Vezmeme jenom tu část, kterou popisuje biomechanika stárnutí, tj. budeme se věnovat tomu, jak se mimika nepěkně podepisuje na našem obličeji.
Je to důležité, protože asi 15 000krát (!) denně se svaly obličeje zkrátí a uvolní.

Pro prevenci změn souvisejících se stárnutím tváře bude velmi užitečné sledovat, jaké výrazy obličeje často používáme a jak do toho seznamu vpravit správné mimické návyky.
Měli bychom si uvědomit hlavní příčiny:
–    náš mimický algoritmus závisí na tonu (napětí) zapojených do artikulačního procesu mimických svalů.

Tento algoritmus se ukládá do paměti svalů.
–      na druhé straně, mnohokrát opakující se pohyb v obličeji vytváří v důsledku hypertón u aktivních svalů. Je to začarovaný kruh. Mimika závisí na svalu, stav svalu závisí na aktivitě pohybu při mluvení nebo při našich emocionálních reakcích. Je také zajímavé, že když je na obličeji porušená svalová rovnováha, často to i proměňuje náš výraz.
[note] (Například, často namísto výrazu sexuální lhostejnosti – který schválně navozují ženy – okolí na jejích tváři vidí jakousi přehlíživou masku, nebo škleb, který se vydává za úsměv.) [/note]

V dnešním článku dám vám několik doporučení, která mají základ v biomechanice a pomohou vám nevytvářet špatné mimické návyky.
Nejaktivnější a emočně nejpoužívanější obličejovou zónou je oblast úst.

Zvyk jít životem se zaťatými zuby je hlavním nepřítelem mládí a přitažlivosti, protože vyvolává narušení svalové harmonie a v důsledku hypertónu žvýkacích svalů. Mnozí z vás už zjistili, jak tento zvyk kazí zuby. Za normálních okolností by zuby neměly být stisknuté a dolní čelist by měla být uvolněná (ale ne bezvládně viset).

Návyk číslo 1 – uvolněte skus zubů, nemějte je zaťaté, kontrolujte napětí dolní čelisti.
Co se týče rtů, drtivá většina žen je má neustále sevřené, pokřivené nebo našpulené. Pokud je pro vás obtížné sledovat sebe, začněte tím, že pozorujte ostatní ženy a analyzujte jejich mimiku. Zvlášť při mluvení, besedování zjistíte, že žena řekla nějakou frázi a špulila při tom rty v očekávání odpovědí nebo přímo jimi začala kroutit. V nesnázích svíráme ústa, při přemýšlení stahujeme rty do „hubičky“ a tak dále do nekonečna.

O vlivu kouření na stav mimiky by se mělo otevřeně mluvit. Nekonečné opakování stejných pohybů rtů mají za důsledek jejích ztenčení, ztrátu barvy a – co je nejhorší – kolem úst se objevují četné vrásky a hluboké záhyby, kapsy.

Pokud se podíváte do módních časopisů a magazínů nenajdete žádné fotografie modelek, na kterých   mají pevně uzavřené rty.

Nevypadá to hezky.
Naopak – pootevřená ústa dodávají tváři dojem přátelství, sexualitu. Máte-li pootevřená ústa během rozhovoru, naznačujete svému protějšku přirozený, obyčejně lidský zájem o ni.

Někdy návykové stisknutí oblastí úst je tak silné, že ženy už ho nejsou schopny cítit, protože takový stav se pro ně stal normou.
Chcete-li zmírnit napětí kolem úst během dne, můžete použít jednoduchou techniku – foukání vzduchu přes sevřené zuby (stejně jako to dělá kůň, když odfrkává).

Návyk číslo 2 – udržovat oblast úst uvolněnou a rty lehce pootevřené.
Navíc je třeba si vytvářet návyk při mluvení rty volně pohybovat, s přirozeným rozevíráním, bez zapojení nosu, brady a dalších přilehlých oblasti do artikulace. Na konci věty nechte ústa pootevřená. Jazyk je uvolněný a leží volně v dutině ústní.

Když se smějeme, ujistíme se, že koutky úst směřují nahoru – v žádném případě ne dolů, protože právě tato pozice vytváří umělý, nepřirozený úsměv. Stojí za to dopřát si trochu praxe před zrcadlem, abychom si pamatovali, které svalové pohyby tvoří přátelský, hezký úsměv.

www.xanabati.cz

Zdroj foto: XanaBati

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account