Zázvor: Tajná ingredience pro zdraví a vitalitu
Síla přírody je opravdu magická. Přesvědčila jsem se o tom již několikrát, kdy řada přípravků a pilulek nepomáhala a až léčivé bylinky dokázaly téměř nemožné zázraky.
Osobně nedám dopustit na ZÁZVOR. Jedná se o téměř metr a půl vysokou rostlinu, která je známá díky svým oddenkům používající se v gastronomii a alternativním léčitelství. Nejvíce je známý na dálném východě, odkud se také do Evropy dováží. Setkat se s ním můžete především v čínské a indické kuchyni. Má velmi výraznou, aromatickou, štiplavou a sladce pikantní chuť. Pokud použijete větší množství, zázvor je ostrý až pálivý.
Přidává se do řady pokrmů v čerstvém, sušeném, nakládaném či kandovaném stavu. Navíc je dostupný již po celý rok.
Velmi oblíbeným nápojem se v poslední době stala v době léta zázvorová limonáda a v zimních měsících pak hřejivý zázvorový čaj.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Je báječným pomocníkem při léčbě rýmy a nachlazení. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a zmírňuje bolesti hlavy. Obezřetní při jeho využívání by měly být těhotné ženy a děti.
Tinktura na kožní problémy:
25 g čerstvého zázvoru
0,5 litru bílého vína nebo jablečného octa
Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přendejte ho do uzavíratelné lahve a zalijte vínem nebo octem. Dejte do ledničky a nechte dva až tři dny macerovat. Poté tinkturu přeceďte do skleněného flakónu, dobře uzavřete a uchovávejte v ledničce.
V případě kožních obtíží potírejte postižené místo výluhem, který nanesete na vatový tampon.
Zázvorový čaj
2 cm oddenku zázvoru (kupuji oddenky menšího vzrůstu. Jsou kvalitnější a nedřevnaté)
1 litr vroucí vody
1/2 dobře omyté limety
6 – 8 lístků máty
4 PL medu
Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do skleněné nádoby nebo keramického džbánku a přelijte litrem vroucí vody. Zázvor nepřevařuji, aby se v něm nezničily esenciální oleje.
Přidejte nakrájenou polovinu limety na plátky, doslaďte medem a okořeňte lístky máty. Popíjejte horký po doušcích. Osvědčil se mně jako prevence před nachlazením.
Zázvorová limonáda:
Na 1 litr nápoje budete potřebovat
2 cm oddenku zázvoru, který si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do keramického džbánku
4 PL medu
1/2 limety
6 – 8 lístků máty
1 litr vroucí vody
1 kousek skořice celé
Do džbánu ke strouhanému zázvoru přidejte proutek celé skořice a zalijte vroucí vodou. Oslaďte medem a nechte vyluhovat 10 – 12 minut. Poté přeceďte do lahve nebo jiného džbánu. Nechte vychladit.
Do studeného nápoje přidejte nakrájenou polovinu dobře omyté limety a dochuťte mátou. Do skleniček vložte led a zalijte limonádou. Můžete podávat.
Banánové smoothie se zázvorem
kdo si našel zálibu ve smoothie – ování, rozhodně by měl vyzkoušet kombinaci tropického drinku s příchutí štiplavého zázvoru.
Co budete potřebovat na 1 porci
1 malý kousek zázvoru (postačí oddenek cca 1,5 cm dlouhý)
1 zralý banán
1 PL medu
1/2 manga
dolít vodou (úplně skvělá je kokosová)
Zázvor oloupejte a překrájejte na menší kousky. Vložte do nádoby určenou k mixování. Přidejte banán, mango a rozdrťte na malé kousky. Oslaďte medem, dolijte vodou a rozkutrujte na jemný nápoj. Přelijte do skleničky a podávejte.
Báječně dokáže ochutit různá masa. A úplně skvělé jsou i vánoční zázvorky.
Zdroj foto:Pixabay.com