Dostat do dětí celé ovoce bez uvaření a umixování na pyré je občas umění. Není pak divu, že čas od času přijdou vhod ovocné šťávy. Z minulosti mám zkušenosti s odstřeďovacím odšťavňovačem, z kterého jsem získala vždy skvělý čistý džus.
Nedávno jsem ale dostala příležitost si v zážitkovém testování v prostorách Pracovny ŽENY s.r.o. v Praze vyzkoušet zbrusu nový šnekový odšťavňovač Phillips. Na obchodní pulty poputuje v dubnu. Jak testování probíhalo a na co se můžete těšit? Jaké jsem objevila během jeho testování plusy a mínusy?
Rozdíl mezi šněkovým a odstředivým odšťavňovačem
Jako testerky jsme dostaly na úvod technickou přednášku:-D:-D, abychom se v odšťavňovačích zorientovaly. Především jsme si ujasnily rozdíl mezi odstředivým a šnekovým odšťavňovačem.


  

Odstředivý odšťavňovač funguje na principu odstředivé síly. Sítko rotuje velkou rychlostí a šťáva se oddělí od dužiny. Hodí se hlavně na ovoce, citrusové plody, jablka, ale neodšťavníte v něm listovou zeleninu nebo bobulovité ovoce jako rybíz, maliny nebo borůvky.
Šnekový odšťavňovač funguje na bázi šneku, tedy mletí. Nejde o žádnou novinku na trhu. Již naši rodiče ji mívali mnohdy v kuchyních. Jeho velkou nevýhodou bylo především komplikované čištění. Což je jedna z vad, které přistroj Phillips odstranil. Po vyzkoušení celý strojek umyjete pod tekoucí vodou během chviličky. Navíc jeho součástí je funkce předčištění, kdy díky tlačítku zapnete zpětný chod a strojek vymačká zbytek zeleninové či ovocné šťávy.



Výhody a nevýhody šnekového odšťavňování
Po technickém úvodu jsme přešly rovnou k testování. K vyzkoušení jsme měly pět základních receptů. Pro vaši inspiraci Summer sun (Letní slunce) se skládal z hrušek, mandarinek a citronu. Green Booster (Zelená vzpruha) obsahovala šálek špenátu, citron, hrušky a celerovou nať. A součástí Heart Rocker (Srdcová záležitost) byl citron, jablko a hrst jahod. Mým favoritem ale bylo Deep Red Flamingo. K tomuto receptu potřebujete pomeranč, listy kapusty, jablka, mrkev, řepu a zázvor.


  

Po vymačkání zeleninových a ovocných šťáv, testování rozložení a složení přístroje, umývání a debatování:-D, začněme klady, které jsme s ostatními testerkami zjistily. Kromě již zmíněné jednoduché údržby jsem si pochvalovala hezký design a hlavně jeho skladnost. Celý stroj má jen 11 cm na šířku, takže ho ani nemusíte neustále schovávat do skříně. Osobně když tak udělám, vytahuji ho jen velmi sporadicky, což je škoda.


   

Pokud se ještě vrátím k čištění, asi největším problémem bývá sítko, na které mnohdy musíte s kartáčkem. U tohoto šnekového se tomu vyhnete, protože součástí stroje je filtr z umělé hmoty, který je velmi snadno omyvatelný. Testovaly jsme dva typy strojů. Ten dražší Phillips HR1897/30 má k dispozici dva filtry, podle toho, jak hustý a výživný chcete džus mít. Zkrátka jeden pustí více a druhý méně dužniny. Součástí balení Philips HR1895/80 je jen jeden filtr. Jeho životnost by měla být dlouhá, jelikož jak jsem již napsala, je vyroben z umělé hmoty. Není potřeba tedy za rok kupovat nový.


  

Další devízou je jeho výkon. Odšťavní opravdu vše. Zkoušely jsme pět receptů, které obsahovaly ovoce jako pomeranč, citróny, mandarinky, jahody, borůvky, ale také zeleninu jako řepu, mrkev, okurku, špenát, zázvor a kapustu. Sama jsem se divila, kolik je v kapustě nebo zázvoru tekutiny. Dužniny v odpadkové nádobě o objemu dva litry, zůstalo velmi málo. Co jsem považovala za nevýhodu bylo, že „odpad“ zůstal stále celkem vlhký, což se mi u odstředivého moc nestávalo. Na druhou stranu není problém ho dál využít třeba do koláčů.


  

Co vás asi oproti odstředivému odšťavňovači ještě může trochu odradit, je nutnost krájení surovin. Přístroj Phillips má velmi malý vhazovací prostor, takže bez nakrájení na menší kousky se neobejdete. Do odstředivého zkrátka hodíte celé jablko, u šnekového ho musíte pokrájet na měsíčky nejlépe bez jadřinců. Rozdíl je pak ale v hustotě džusu. Z odstředivého vyteče čistá ovocná nebo zeleninová šťáva. Oproti tomu ze šnekového získáte džus hustší a tedy vydatnější s vyšším obsahem vlákniny. Chuťově pro mě rozhodně lepší za cenu více práce.


 

Nakonec jsem si nechala říci prodejcem navrženou cenu. Stejně jako u ostatních šnekových odšťavňovačů počítejte s tím, že si oproti odstředivým připlatíte. To je pro mě takové další menší negativum. Phillips HR1897/30 vyjde na necelých 9000 korun a Philips HR1895/80 na 7500 korun. V globálu mohu spíše doporučit. Kdo ujíždí na ovocné a zeleninové šťávě, je to stroj pro něj. Sama ho testuji doma už týden a lisujeme šťávu ráno i večer s radostí. Vracet ho nebudu s lehkým srdcem. 🙂


  

Kdo má rád ovocné a zeleninové šťávy, inspiraci receptů může najít Domácí meruňkový džus nebo Zelený drink vám dodá energii a DALŠÍ.


  

Zdroj foto: Pavlína Zítková

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account