Vánoce … milované nebo nenáviděné

Jak to máte Vy? Milujete Vánoce nebo je naopak nenávidíte?
Asi žádné jiné svátky v nás nevyvolávají tolik pocitů, jako právě Vánoce. Je to zvláštní, že někdo z nás se těší a někdo naopak touží, aby to už bylo za námi.
V těchto dnech cítím velkou touhu podělit se o to, jak vidím Vánoce já. Vlastně Vám dát takový malinký dáreček, netradiční přání k Vánocům ve formě článku.

Já od dětství Vánoce miluji, jsou pro mě oslavou rodiny, lásky, radosti, všeho dobrého. Už jako malá holčička jsem se na ně moc a moc těšila a nemohla se dočkat, kdy už budou.
Až když jsem vyrostla, poznala jsem, že je mnoho lidí, kteří Vánoce doslova nesnáší a nechápala jsem to. Někdo Vánoce vůbec neslaví, někdo má špatné vzpomínky z dětství, pro někoho je to stres atd.
Hodně dlouho jsem to nedokázala pochopit.

Jak někdo Vánoce nemůže mít rád?

Dnes už to chápu, díky koučování jsem se dostala k lidem hodně blízko, pochopila jejich strachy, staré myšlenky a to, že každý z nás to má jinak.
Chtěla bych Vám všem říci, jedno velké sdělení, jednu velkou moudrost.

Záleží jen na nás, jaké si to v životě uděláme. A platí to i pro Vánoce.

Můžeme je mít krásné a užít si je nebo naopak. Vím, že pokud člověk zrovna třeba nemá práci, má určitý problém apod., není jednoduché se radovat.
Na druhou stranu, kdy jindy bychom měli umět vypnout hlavu a své problémy trochu potlačit, když ne o Vánocích?
Mám několik inspirací, které já sama dělám a které hodně pomáhají k tomu, aby se Vánoce staly úžasným obdobím v mém životě. Ráda Vám alespoń několik z nich představím.

1) Je to jen na nás!

Nejdůležitější je si uvědomit, že jsou to dny, jako každé jiné. Můžeme je prožít krásně nebo také ne. Záleží jen na nás, jak to pojmeme. S radostí a láskou v srdci nám to půjde určitě lépe.

2) Konec stresu!

Je úplně děsivé, že Vánoce jsou v posledních letech spojovány s nákupním šílenstvím. Všude plné obchody, lidé se strkají, dohadují, znáte to?
Pro letošní Vánoce jsme to u nás zkusili jinak. Ne, že bychom zavrhli dárky, to by asi s malými dětmi nešlo a i mě by to bylo líto. Ale ruku na srdce. Nepřeháníme to tak trošku s těmi dárky? Možná by každému našemu dítěti stačila jedna hračka, k tomu nějaká drobnost a i tak by bylo spokojené.
Vypozorovala jsem u svých dětí, že dokážou vnímat tak řekněme 3 dárky pod stromečkem a potom už jen trhají papíry, nakukují, ale je toho na ně moc.
Možná by stálo za to nad tím pouvažovat a přestat z našich dětí dělat jen materialisty, ale naopak si pro ně udělat před Vánoci více času, více si s ními hrát,  zapojit je do úklidu, pečení atd. Náš čas je pro mnoho dětí mnohem cennější, než dárky, které jim dáváme.

3) Sdílení a láska!

To k Vánocům určitě patří. Máme hned několik možností, jak to udělat. Jako výborný nápad se mi osvědčilo třeba pečení cukroví ve dvou (nebo i ve více lidech), je při tom zábava, můžete povídat, sdílet a je to určitě lepší, než být v kuchyni sama. Určitě i pomoc dětí se cení a když je k tomu pustíme a necháme je dělat si to po svém, možná budeme i překvapeni, čeho už jsou schopni.
Moje dcery (4 a 2 roky) se mnou pekly letos všechno cukroví, ta starší válela těsto a vykrajovala, mladší podávala formičky, společně dávaly na plech, dělaly kuličky, potom dostaly štěteček a potíraly perníčky polevou atd. Užily jsme si to.
A když nemáte děti nebo jsou moc malé nebo velké, pozvěte kamarádku, sestru, maminku a užijte si to společně. Nalejte si sklenku vína a udělejte si krásný předvánoční čas.
Doporučuji také napéct z jednoho druhu větší dávku a potom si tento druh vyměnit s někým jiným a ochutnat tak cukroví od někoho jiného. Cukroví dělané někým jiným z lásky, to chutná báječně :-).
Je skvělé si užívat lásku a vzájemné sdílení už před Vánoci, společně péci, uklízet, hrát si . . . doporučuji.

4) A jakpak je to s Ježíškem?

Také se Vaše děti těší na Vánoce? Ty naše ano, ale jak to udělat tak, aby člověk dárky nakoupil, zabalil, někam schoval a děti  na to nepřišly?
Naše holčičky pořád věří na Ježíška, jsou ještě opravdu malé, ale možná už příští Vánoce té starší řeknu otevřeně, jak to je. Nechci, aby to za mě udělal někdo jiný.
Ale o letošních Vánocích jsme to vyřešili tak, že jsme si řekli, že Vánoce jsou svátky rodiny a lásky. A pokud máme někoho rádi, tak mu koupíme malinký dáreček nebo ještě lépe, vyrobíme vlastnoručně dárek z lásky.  Pomůžeme tak Ježíškovi, to je přeci hezké …
Takže jsme letos především s Karolínkou (to je ta starší, čtyřletá) vyráběly.
Koupily jsme si tašky a na ty potom malovaly kytičky, motýlky atd. a babičky dostanou pod stromečkem tašky na nákup.
Pro každého jsme udělaly vlastnoruční vánoční práníčko.
Vše možné polepovaly ubrousky a zdobily, dělaly sádrové odlitky a ty potom malovaly a ještě spoustu dalšího. Máme andlíky, kytičky, pro každou holčičku v naší rodině náramek, prstýnek a další kouzelné holčičí radosti z korálků. Zkrátka, luxusní dárečky.
Každý má od nás dáreček, který jsme dělaly s velkou láskou. Dárky jsme potom společně zabalily, krásně ozdobily a máme schováno.
Děti z toho mají obrovskou radost a pořád dárky okukují a jsou nadšené. Už se nemůžou dočkat, až budou nadělovat.
Pojali jsme Vánoce jinak, jak se říká, za málo peněz, hodně muziky a především hodně lásky :-).

5) Udělejme si je krásné a především své!

Vždy večer před spaním, čtu mým milovaným holčičkám pohádku, teď už několik dní chtějí spíš povídat. „Maminko, jak to bylo o Vánocích, když jsi byla malá?“
A já vyprávím už několikátý večer, jaké byly Vánoce, když jsem byla malá. Jedním slovem“ ÚŽASNÉ“.
Při tom vyprávění jsem si uvědomila, že nejvíce vzpomínám  na to, co se pravidelně opakovalo každé Vánoce, na naše tradice, které jsme měli.
Na to, jak jsme chodili do lesa dávat zvířátkům jablka, mrkev, staré pečivo atd., aby také měli krásné Vánoce. Jak jsme ráno zdobili stromeček a u toho koukali na pohádky. Jak děda honil živého kapra ve vaně. Jak jsme šli po večeři k babičce a dědovi na nadílku a oni potom zase k nám. Jak jsme zpívali u stromečku. Jak nám bylo krásně. A na mnoho dalšího.
Nejvíc si vzpomínáme a těšíme se na to, co bylo loni, předloni, na to, co se opakuje každý rok.
Proto si myslím, že každý z nás by měl mít své tradice. Udělat si tyto dny hezké. Domluvit se v rodině na tom, jak to všem vyhovuje a potom to ctít.
Je úplně jedno, jak to mají ostatní, je důležité, udělat si to po svém a tak, aby z toho všichni měli dobrý pocit.
Zeptejte se dětí, co by je nejvíc potěšilo, udělejte rodinou poradu a naplánujte si, jak svůj čas strávíte tak, aby pro Vás Vánoce byly tím, co milujete a na co se moc těšíte.

6) Pomoc bližnímu!

Miluju to, jak se před Vánoci lidé potkávají, přejí si krásné svátky, mnoho zdraví, jsou na sebe takoví hodnější, vstřícnější… to je ta pravá Vánoční atmosféra.
Pojďme si tedy před Vánoci přát krásné dny, pomáhat, udělat každý z nás nějaký alespoń malý dobrý skutek pro druhé. Co třeba podarovat trochu cukroví sousedovi, který si sám nenapeče či nějaké staré babičce? Možná by úplně stačilo pozvat svoji babičku a dědečka na sváteční oběd a chvíli s nimi pobýt a ukázat jim svoji lásku…
Každý z nás může pomoci ostatním, dobrým slovem, úsměvem nebo něčím větším, záleží na každém z nás.
Tak to je několik typů ode mě, jak si udělat krásné Vánoce. Vánoce, které budete milovat. Zapomeňte na pár dní na problémy a starosti a udělejte si krásné dny.
Hned na začátku příštího roku chystáme pro všechny, kdo chtějí ve svém životě pracovní změnu, něco opravdu velkého a jedinečného. Něco, co Vám hodně pomůže :-).
Můžete si teď tedy dovolit na pár dní přestat myslet na problémy a radovat se z Vánoc, s námi v příštím roce najdete bezva práci i Vy!
Přeji Všem s velkou láskou v srdci krásné Vánoce, plné pohody, klidu, dobrého cukroví, úžasných pohádek, dárečků a úžasné láskyplné atmosféry.
Moc Vám děkuji za podporu, které si velmi vážíme a těšíme se na to, co společně zažíjeme v příštím roce.
Krásné Vánoce všem, s láskou a úctou přeje Petra a tým projektu Práce nás baví.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account