Nastává podzim, a to je čas dýní.

 

Asi se shodneme, že všichni máme nejraději Hokaido.

Už jen proto, že není velká, nemusí se loupat, bývá krásně oranžová. 

Dýně Hokkaido je výborná pro přípravu polévek a omáček,

lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor

Ale znáte také další druhy dýní?

 

Máslová dýně

 

Pokud je čerstvě utržená, může být měkká a dá se dobře rozkrojit a vydlabat,

polévka z ní chutná jako banánová. Když je máslová dýně koupená v supermarketu,

mívá tuhou slupku, se kterou již musíme bojovat. Říká se jí také tykev muškátová.

 

Tykev Goliáš

 

Pokud chcete vyrobit 70 – 100 sklenic dýňového kompotu, sežeňte si tykev

zvanou Goliáš. Rozložitá plazivá rostlina se zavalitými, kulovitými až oválnými

plody ohnivě oranžové barvy s jemnou, nasládlou dužninou silnou 3-5 cm.

Plod dosahuje hmotnosti 18-30 kg, někdy až 50 kg. Tyto dýně jsou vhodné pro

přímou spotřebu, kuchyňskou úpravu, konzervaci kompotováním na džemy

i jako krmivo pro domácí zvířata.  

 

Dýně špagetová 

p4.jpg

 Má vláknitou dužninu, která po tepelné úpravě skvěle supluje špagety.
 

Dýně mexická

Vhodná na zavařování je taktéž dýně mexická.

U nás se dýně kupují (nebo dostávají) hodně často, vařím nejen polévky,

ale i džemy a kompoty.

Recepty najdete pod mým jménem zde na stránkách.
 

https://www.zenysro.cz/recepty/polevka/dynova-polevka-jako-od-maminky

https://www.zenysro.cz/recepty/chutovka/dynovy-kompot-ktery-miluje-cela-rodina

https://www.zenysro.cz/recepty/chutovka/dynovy-dzem

https://www.zenysro.cz/recepty/chutovka/dyne-nasladko
 
 
 

Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account