Ljuba Štíplová byla česká scenáristka, spisovatelka, autorka knížek pro děti. Její pseudonym byl původně Miloš Štípl, bylo jméno jejího manžela. Pod svým jménem psala od roku 1963.

Mimo jiné byla spoluautorkou dětského komiksu Čtyřlístek, na němž spolupracovala s malířem a grafikem Jaroslavem Němečkem, který jej výtvarně realizoval.

Narodila se 30. dubna 1930 v Praze. Vystudovala gymnázium, poté dva roky studovala sochařství na UMPRUM. Studium přerušila, vdala se a kvůli horšímu prostorovému vidění se na školu už nevrátila. Věnovala se satiře a poezii pro děti.

V roce 1969 vytvořil Jaroslav Němeček Čtyřlístek. Štíplová vyhověla žádosti o spolupráci a od 6. čísla tvořila pro komiks scénáře. Později se připojili i další autoři. Věnovala se také dalším dětským knihám nebo scénářům večerníčků.


Spolupracovala i s časopisem VaTM, v ročníku 1963 v něm uveřejnila humoristicky laděnou sci-fi povídku “Informace pro Apise”.

V roce 2008 v rámci udílení výročních cen jí nakladatelství Albatros udělilo cenu za celoživotní práci s dětskou knihou. Ljuba Štíplová zemřela 24. září 2009 ve věku 79 let, když podlehla následkům úrazu ze srpnové autonehody.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account