Škola začala a spousta z nás zase řeší, jak přimět děti k trpělivému plnění domácích úkolů a učení. Je proto dobré vědět, že aby mozek podával ty nejlepší výkony, potřebuje ke své činnosti ty správné živiny. To, jak se děti dokáží soustředit, tedy hodně závisí i na jejich jídelníčku.

Dobrou koncentraci, schopnost učení, paměť, ale i celkové chování dětí opravdu dokáže ovlivnit to, co jedí. Vědecké výzkumy potvrzují, že se naši předkové nemýlili, když tvrdili, že mořské ryby jsou tou nejlepší potravou pro mozek. Obsahují totiž zásadní omega-3 mastné kyseliny. Jedna z omega-3 mastných kyselin – kyselina dokosahexaenová (DHA) je v mozku koncentrována více než kdekoli jinde v těle. 

Nedostatek omega-3 mastných kyselin u dětí

Jenže přehled evropských studií z roku 2017 zjistil, že pouze čtvrtina populace dopřává tělu doporučenou denní dávku dvou důležitých mastných kyselin EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA, přičemž u dětí je tento podíl ještě nižší. Mnoho výzkumů přitom prokázalo nízké hladiny omega-3 u dětí, které mají problémy s nepozorností a hyperaktivitou, ve srovnání se zdravými dětmi. Řada klinických studií zjistila zlepšení pozornosti, hyperaktivity a impulzivity po doplnění potravy o omega-3 zdroje ve srovnání s jinými potravinami a s placebem.

“Ačkoli si tělo může tyto omega-3 vytvořit z jiné mastné kyseliny (α-linolenové) obsažené v rostlinných potravinách (ořechy, semena, některé rostlinné oleje, tmavá listová zelenina), tato tvorba není dostatečná. Nejlepším zdrojem tak jsou již zmíněné ryby, zejména losos, tuňák, makrela, sardinky, ale třeba i mořské řasy,”vysvětluje Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotní ústavu. 

“Protože ne všichni konzumujeme tyto potraviny každý den v dostatečném množství , je dobré omega-3 mastné kyseliny tělu dodat také formou doplňků stravy nebo formou klasického rybího oleje,” dodává Ruprich. Dnes už navíc neplatí, že rybí olej nemá dobrou chuť. Například olej jedné z nejstarších norských značek Möller’s je vyroben tak, aby posiloval zdraví, ale zároveň dobře chutnal, díky čemuž ho bez problémů jedí i děti. Navíc se získává z jater arktické tresky, přičemž ryby pochází výhradně z oblasti ostrovů Lofoty a Vesteraly, ležících nad polárním kruhem v Norském moři, a jsou vždy čerstvě loveny a před výrobou nejsou játra ani 24 hodin stará. Díky tomu vzniká rybí olej té nejvyšší kvality.

Potvrzeno v praxi

Že „obyčejný“ rybí olej skutečně funguje, prokázala i studie provedená v roce 2005 ve Velké Británii s dětmi, které trpěly dyspraxií (vývojovou poruchou koordinace). Některým dětem odborníci podávali rybí olej, jiným placebo. Poté vědci zjistili, že po zařazení rybího oleje došlo u žáků ke zlepšení v oblasti poznávání a chování, včetně hyperaktivity, nepozornosti a impulzivity. Ještě výraznější zlepšení bylo dosaženo v oblasti čtení a pravopisu. 

Na začátku studie byly děti v průměru asi o rok pozadu za svou věkovou úrovní. Po třech měsících se u dětí užívajících rybí tuk zlepšila úroveň čtení o 9,5 měsíce oproti očekávaným 3,3 měsíce u skupiny užívající placebo. Hláskování se po rybím tuku zlepšilo o 6,6 měsíce ve srovnání s 1,2 měsíce u placeba.

Další studie, publikovaná v roce 2007, byla provedena u australských dětí, u nichž rodiče hodnotili příznaky spojené s ADHD. Zjistili snížení hyperaktivity, nepozornosti a impulzivity po rybím oleji ve srovnání s placebem po čtyřech měsících léčby, stejně jako zlepšení schopnosti přepínání a kontroly pozornosti a slovní zásoby v kognitivních testech. Zároveň však ze studií vyplývá, že se výsledky dostaví při dlouhodobém užívání rybího oleje zhruba po třech, ale někdy až šesti měsících.

A přestože tyto studie měly v průměru pozitivní výsledky, některé děti reagují lépe než jiné – možná ty, které měly na začátku nízkou hladinu omega-3. Je také možné, že potřebují víc než jen omega-3, ale potřebují také další živiny a také jinou podporu, aby se mohly soustředit a zvládat své chování.Jedním z prvních kroků však může být také Můj první rybí olej Möller´s obohacený o vitamin D, který navíc přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů a k normální funkci imunitního systému a je vhodný pro děti už od 1 roku do 3 let. Rybí olej u této značky najdete i ve formě želé rybiček pro děti od 3 let. 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account