
Čokoládové lanýže s chilli nebo karamelem
Ingredience
- 00 g tradičního Salka
- 150 g 70% hořké čokolády
- 25 g másla
- ½ lžičky mletého chilli dle chuti
- Salko slaný karamel pokud chcete kuličky plnit
Na obalování:
- kakao se špetkou skořice
- černé kakao s chilli
- jemně nasekané pistácie
Instrukce
- V malém rendlíku rozpusťte máslo spolu se špetkou chilli. Zahřívejte opravdu zlehka – stačí, aby se koření rozvonělo. Odstavte a nechte pár minut stranou, aby se chuť v tuku rozležela.
- Nad vodní lázní pomalu rozpusťte hořkou čokoládu. Když se začne rozpuštět, přidejte Salko a nepřestávejte míchat, dokud se obě složky nespojí do husté, lesklé, jednolité hmoty. Nakonec přidejte chilli a máslo. Doporučuji začít menším množstvím a ochutnávat – chuť chilli se během chlazení ještě lehce zvýrazní.
- Hotovou směs nechte vychladnout, zakryjte a dejte na 2–3 hodiny do lednice. Po odležení by měla být pevná a dobře tvarovatelná. Pokud chcete mít některé lanýže s náplní, vezměte karamelové Salko, dejte trochu na kousek pečícího papíru a nechte ztuhnout v mrazáku.
- Z vychlazené čokoládové hmoty odebírejte lžičkou malé porce a v suchých dlaních tvarujte kuličky. Na naplněné lanýže karamelem nejrpve udělejte malou kuličku z karamelu, a tu obalte čokoládovou hmotou. Připravte si tři misky s obalovacími ingrediencemi a lanýže v nich postupně obalujte – kombinujte podle chuti, každý typ dodá trochu jiný chuťový profil i vzhled.
- Hotové lanýže uložte do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici. Vydrží zhruba 2–3 týdny, ale s větší pravděpodobností zmizí prakticky hned.











