Čokoládové lanýže s chilli nebo karamelem

Vytisknout recept
​Domácí lanýže vypadají pracně, ale ve skutečnosti jsou překvapivě jednoduché. Hotové kuličky můžete obalit hned třemi způsoby – v kakau se skořicí, v sytě tmavém kakau s chilli nebo v pistáciích. Výsledek je krásně pestrý a hodí se i jako jedlý dárek
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 20 -25
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 00 g tradičního Salka
  • 150 g 70% hořké čokolády
  • 25 g másla
  • ½ lžičky mletého chilli dle chuti
  • Salko slaný karamel pokud chcete kuličky plnit

Na obalování:

  • kakao se špetkou skořice
  • černé kakao s chilli
  • jemně nasekané pistácie

Instrukce

  • V malém rendlíku rozpusťte máslo spolu se špetkou chilli. Zahřívejte opravdu zlehka – stačí, aby se koření rozvonělo. Odstavte a nechte pár minut stranou, aby se chuť v tuku rozležela.
  • Nad vodní lázní pomalu rozpusťte hořkou čokoládu. Když se začne rozpuštět, přidejte Salko a nepřestávejte míchat, dokud se obě složky nespojí do husté, lesklé, jednolité hmoty. Nakonec přidejte chilli a máslo. Doporučuji začít menším množstvím a ochutnávat – chuť chilli se během chlazení ještě lehce zvýrazní.
  • Hotovou směs nechte vychladnout, zakryjte a dejte na 2–3 hodiny do lednice. Po odležení by měla být pevná a dobře tvarovatelná. Pokud chcete mít některé lanýže s náplní, vezměte karamelové Salko, dejte trochu na kousek pečícího papíru a nechte ztuhnout v mrazáku.
  • Z vychlazené čokoládové hmoty odebírejte lžičkou malé porce a v suchých dlaních tvarujte kuličky. Na naplněné lanýže karamelem nejrpve udělejte malou kuličku z karamelu, a tu obalte čokoládovou hmotou. Připravte si tři misky s obalovacími ingrediencemi a lanýže v nich postupně obalujte – kombinujte podle chuti, každý typ dodá trochu jiný chuťový profil i vzhled.
  • Hotové lanýže uložte do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici. Vydrží zhruba 2–3 týdny, ale s větší pravděpodobností zmizí prakticky hned.

Notes

Zdroj: Tatra / Kristina Výborná
Foto: Kristina Výborná/Carpe Culinam a Tatra (se souhlasem)

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account