Domácí lanýže vypadají pracně, ale ve skutečnosti jsou překvapivě jednoduché. Hotové kuličky můžete obalit hned třemi způsoby – v kakau se skořicí, v sytě tmavém kakau s chilli nebo v pistáciích. Výsledek je krásně pestrý a hodí se i jako jedlý dárek
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 10 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Porce 20-25
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
00gtradičního Salka
150g70% hořké čokolády
25gmásla
½lžičky mletého chillidle chuti
Salko slaný karamelpokud chcete kuličky plnit
Na obalování:
kakao se špetkou skořice
černé kakao s chilli
jemně nasekané pistácie
Instrukce
V malém rendlíku rozpusťte máslo spolu se špetkou chilli. Zahřívejte opravdu zlehka – stačí, aby se koření rozvonělo. Odstavte a nechte pár minut stranou, aby se chuť v tuku rozležela.
Nad vodní lázní pomalu rozpusťte hořkou čokoládu. Když se začne rozpuštět, přidejte Salko a nepřestávejte míchat, dokud se obě složky nespojí do husté, lesklé, jednolité hmoty. Nakonec přidejte chilli a máslo. Doporučuji začít menším množstvím a ochutnávat – chuť chilli se během chlazení ještě lehce zvýrazní.
Hotovou směs nechte vychladnout, zakryjte a dejte na 2–3 hodiny do lednice. Po odležení by měla být pevná a dobře tvarovatelná. Pokud chcete mít některé lanýže s náplní, vezměte karamelové Salko, dejte trochu na kousek pečícího papíru a nechte ztuhnout v mrazáku.
Z vychlazené čokoládové hmoty odebírejte lžičkou malé porce a v suchých dlaních tvarujte kuličky. Na naplněné lanýže karamelem nejrpve udělejte malou kuličku z karamelu, a tu obalte čokoládovou hmotou. Připravte si tři misky s obalovacími ingrediencemi a lanýže v nich postupně obalujte – kombinujte podle chuti, každý typ dodá trochu jiný chuťový profil i vzhled.
Hotové lanýže uložte do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici. Vydrží zhruba 2–3 týdny, ale s větší pravděpodobností zmizí prakticky hned.
Notes
Zdroj: Tatra / Kristina VýbornáFoto: Kristina Výborná/Carpe Culinam a Tatra (se souhlasem)