
Vanilkové hůlky
Ingredience
- 250 g bio špaldové celozrnné hladké mouky
- 125 g studeného bio másla
- 100 g bio moučkového cukru
- 1 bio vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- pár kapek přírodní červené potravinářské barvy
- bio cukr krystal na obalení
Instrukce
- Do mísy nasypte 250 g bio špaldové celozrnné hladké mouky. Přidejte 125 g studeného másla nakrájeného na kousky a prsty nebo robotem zpracujte v drobenku. Přidejte 100 g moučkového cukru, 1 vejce a 1 lžíci vanilkového cukru. Rychle vypracujte hladké těsto – jen tolik, aby se spojilo.
- Těsto poté rozdělte na dvě poloviny. Jednu část obarvěte několika kapkami přírodní červené potravinářské barvy, druhou nechte přírodní. Obě části zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu chladit v lednici.
- Po vychlazení každou polovinu rozdělte na dvě části. Z neobarveného těsta vyválejte váleček o délce asi 30 cm a průměru 1 cm. Z červeného těsta vyválejte tenčí pramen (0,5 cm).
- Červený pramen spirálovitě obmotejte kolem světlého válečku a opatrně rozválejte, aby se barvy spojily do spirály. Nakrájejte na kousky dlouhé cca 7 cm a vytvarujte do hůlek.
- Hůlky posypte krystalovým cukrem a dejte ještě na chvíli vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 170 °C. Pečte asi 10 minut, dokud lehce nezezlátnou po okrajích.
- Nechte je vychladnout na plechu a poté je znovu lehce obalte v krystalu pro extra křupavý efekt. Uchovávejte v uzavřené dóze – vydrží dlouho křehké a voňavé.











