Go Back

Vanilkové hůlky

Vytisknout recept
Začínáte s vánočním pečením a hledáte nějaké nové recepty? Vyzkoušejte třeba tyto hůlky, které budou bavit zvláště děti. Recept připravila foodblogerka Žaneta Kleinová (@sladkavanilka).
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 250 g bio špaldové celozrnné hladké mouky
  • 125 g studeného bio másla
  • 100 g bio moučkového cukru
  • 1 bio vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • pár kapek přírodní červené potravinářské barvy
  • bio cukr krystal na obalení

Instrukce

  • Do mísy nasypte 250 g bio špaldové celozrnné hladké mouky. Přidejte 125 g studeného másla nakrájeného na kousky a prsty nebo robotem zpracujte v drobenku. Přidejte 100 g moučkového cukru, 1 vejce a 1 lžíci vanilkového cukru. Rychle vypracujte hladké těsto – jen tolik, aby se spojilo.
  • Těsto poté rozdělte na dvě poloviny. Jednu část obarvěte několika kapkami přírodní červené potravinářské barvy, druhou nechte přírodní. Obě části zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu chladit v lednici.
  • Po vychlazení každou polovinu rozdělte na dvě části. Z neobarveného těsta vyválejte váleček o délce asi 30 cm a průměru 1 cm. Z červeného těsta vyválejte tenčí pramen (0,5 cm).
  • Červený pramen spirálovitě obmotejte kolem světlého válečku a opatrně rozválejte, aby se barvy spojily do spirály. Nakrájejte na kousky dlouhé cca 7 cm a vytvarujte do hůlek.
  • Hůlky posypte krystalovým cukrem a dejte ještě na chvíli vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 170 °C. Pečte asi 10 minut, dokud lehce nezezlátnou po okrajích.
  • Nechte je vychladnout na plechu a poté je znovu lehce obalte v krystalu pro extra křupavý efekt. Uchovávejte v uzavřené dóze – vydrží dlouho křehké a voňavé.

Notes

Tipy: Jak vybrat mouku na pečení

Pšeničná mouka – ta nejuniverzálnější. Patří do lineckého, vanilkových rohlíčků i třených těst. Má jemnější strukturu, lépe se s ní pracuje a těsto díky ní krásně drží tvar i vláčnost.
Žitná mouka – ideální na perníčky, medovníky nebo kořeněné sušenky. Dodává těstu sytější barvu, vláčnost a jemně karamelový tón, který se skvěle snoubí s medem a kořením.
Ječná mouka – má přirozeně nasládlou chuť s oříškovým nádechem. Hodí se pro linecké, křehké těsto nebo rustikální sušenky. Pečivo s ní vydrží déle vláčné a získá nečekanou chuťovou hloubku.
Špaldová mouka – návrat ke kořenům v té nejlepší podobě. Stará odrůda pšenice, která vyniká lehkostí a výživovou hodnotou. Hodí se na vánočky, máslové cukroví i perníky a přidá jim jemně oříškovou chuť i krásnou barvu.
Pohanková mouka – bezlepková, a přitom plná chuti. Skvělá volba pro linecké, kakaové nebo ořechové cukroví, které s ní získá lehce zemitý tón. V kombinaci s máslem a medem chutná dokonale.
Použijete-li BIO mouku, na výsledku to poznáte. Hledejte nejlépe označení/loga biolistu a biozebry.
Foto: Žaneta Kleinová (se souhlasem)