Rajčata právě rozehrávají v zahradách či na terasách svůj part, není tedy od věci podívat se na ně trochu blíže. Někdy se můžete setkat také s označením rajská jablíčka, které má svůj původ v jejich jedinečné chuti. Ačkoliv jsou dnes rajčata běžnou součástí naší stravy, do konce 19. století byla pěstována jen jako okrasná rostlina. Teprve poté lidé objevili jejich potenciál a postupně vyšlechtili nejrůznější odrůdy vyznačující se rozličnými vůněmi, tvary i barvami.
Všichni jsme zvyklí na typicky červenou barvu rajčat občas proloženou žlutou variantou, ale i rajčatový salát může hrát daleko více barvami. Okusili jste už někdy rajče bělavé, oranžové, fialové, černé či zelené? Ano, i v těchto barvách se totiž vyskytuje. Ještě zajímavější jsou rajčata z výživového hlediska. Obsahují až 94 % vody a minimum kalorií, avšak jsou velmi bohatá na draslík, vitamíny A a C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou či karotenoidy, jež fungují jako antioxidanty. Rajčata ideálně konzumujeme se slupkou, a to především proto, že i v ní se ukrývá látka prospěšná našemu zdraví – flavonoid kvercetin.
V kuchyni mají rajčata své nezastupitelné místo – saláty, rajské polévky či jejich studená varianta gazpacho, kečup a mnoho dalších pokrmů a pochutin by se bez nich jednoduše neobešlo. Máte-li velkou úrodu, pak je můžete zavařit, zpracovat na omáčky, zamrazit či usušit. A pokud vám dochází inspirace, pár receptů bychom pro vás měli.
Rajčatový koláč s dvojitou sýrovou krustou
Ingredience
3–4 cibule
1 lžíce másla
Olivový olej
2 lžičky cukru
2 větvičky tymiánu
5 lístků šalvěje
85 g čerstvé strouhanky
25 g čerstvého parmazánu
500 g rajčat
Těsto
300 g hladké mouky
100 g studeného másla
85 g zralého čedaru
½ lžičky soli
25 g parmazánu
Postup
Nejprve připravte těsto. Do kuchyňského robota vložte mouku, máslo, čedar a sůl. Několikrát promíchejte, dokud se máslo a sýr nerozpadnou na menší kousky. Odměřte 150 ml studené vody a postupně ji přilévejte do těsta a mezi jednotlivými přiléváními promíchejte, dokud se nevytvoří hrubá koule – těsto bude poměrně lepkavé. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu chladit.
Mezitím na pánvi velmi jemně osmahněte cibuli na másle a troše olivového oleje. Přidejte cukr, tymián a šalvěj, zvyšte teplotu a vařte ještě několik minut, dokud cibule nezíská zlatavou barvu a nebude lepkavá. Ochutnejte a nechte trochu vychladnout.
Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech na pečení posypte moukou a na něm rozválejte těsto do hrubého kruhu o tloušťce něco málo přes 0,5 cm. Smíchejte cibuli se strouhankou a parmazánem. Po obvodu nechte asi 5 cm volného místa, cibulovou směs rozetřete po celém povrchu a na ni rozložte rajčata. Okraje těsta ručně přeložte a přitlačte k náplni, aby dobře držely. Posypte tymiánem, kořením a špetkou cukru. Nyní můžete zakrýt a nechat vychladit až 12 hodin.
Pokapejte trochou olivového oleje a pečte 25 minut, dokud těsto není křupavé a dozlatova upečené. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, podle chuti s velkým salátem.
Domácí salsa
Ingredience
1 bílá cibule
2 jalapeños
2 šálky cherry rajčat
1 lžíce extra panenského olivového oleje
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
3 rajčata typu beefsteak
3 stroužky česneku
1/2 šálku čerstvých listů koriandru
Šťáva z 1 limetky
1/2 lžičky mletého kmínu
Špetka drcených červených chilli vloček
Tortilla chips (k podávání)
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Na velkém plechu smíchejte cibuli, jalapeños, cherry rajčata a olej, dochuťte solí a černým pepřem. Pečte, dokud zelenina není mírně opečena, asi 20 minut.
Směs cibule přeneste do kuchyňského robotu. Přidejte rajčata beefsteak, česnek, koriandr, limetkovou šťávu, kmín a červenou papriku a dochuťte solí a černým pepřem. Několikrát promíchejte, až je směs téměř rozmixovaná a mírně hrubá.
Salsu přeneste do servírovací mísy a podávejte s tortilla chips.
Pikantní rajčatové čatní
Ingredience
1,5-2 kg zralých rajčat
Kousek čerstvého zázvoru (o velikosti palce)
3 stroužky česneku
1 ¾ šálku cukru
1 šálek červeného vinného octa
2 cibule
¼ šálku zlatých rozinek
1 lžíce kari pasty
2 lžičky směsi koření (ideálně jde o kombinaci skořice, koriandru, hřebíčku, muškátového oříšku a zázvoru)
1 lžička chilli prášku
Špetka papriky
Postup
Naplňte hrnec vodou a přiveďte k varu. Vložte rajčata do vroucí vody a vařte, dokud slupka nezačne praskat a loupat se, asi 3 až 5 minut. Vyjměte z vody, nechte vychladnout a oloupejte. Rajčata rozmixujte se zázvorem a česnekem.
Směs rajčat dejte do velkého hrnce s cukrem, octem, cibulí a rozinkami. Dochuťte kari pastou, kořením, chilli práškem a paprikou. Vařte, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a uchovávejte v lednici, můžete i nalít ještě horké do skleniček a uzavřít.
Zdroj: www.nzip.cz, www.bbcgoodfood.com, www.delish.com, www.allrecipes.com
Foto: pixabay.com (autoři: congerdesign a AndreasGoellner) a freepik.com














