Vařit, a to zvláště pro rodinu, znamená mnohdy také horu špinavého nádobí. Když však zkusíte jídla z jednoho hrnce, potřebujete nádobí výrazně méně, navíc tyto pokrmy zpravidla bez problémů připravíte i na chalupě nebo někde v kempu.
Není třeba vymýšlet nic složitého, většinou stačí i jen smíchat maso, zeleninu a vařit je pěkně pospolu. Nejznámějším jídlem v tomto stylu je německý Eintopf. Jedná se vlastně o hustou polévku plnou zeleniny, luštěnin či krup nebo nudlí, nezřídka obohacenou také o maso či klobásu. Jednoduše jídlo ve stylu „co dům dá“. Jídla z jednoho hrnce hojně najdete například v britské kuchyni, kde mají nejčastěji podobu tzv. stew, tedy dušeného masa s dalšími ingrediencemi.
Kouzlo jídel z jednoho hrnce spočívá především dokonalém propojení chutí jednotlivých surovin, které postupně vkládáme do stejné nádoby. Právě díky společnému dušení či pečení se veškeré chutě a vůně krásně smísí. S kombinacemi si můžete krásně pohrát a vytvářet jak hutné pokrmy, tak i lehčí jídla. Navíc je tento způsob vaření vhodný i pro eliminaci zbytků, například vám zůstane trochu těstovin, kousek masa či klobásy, něco málo zeleniny, tak vše zkombinujte a zabráníte tak i plýtvání. Nebo se pusťte do receptů přímo vytvořených pro jeden hrnec.
Postup
Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Cibuli smažte asi 3 minuty, dokud nezměkne, přidejte rozdrcený česnek, přisypte nakrájená rajčata a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte 20 minut do zhoustnutí. Přidejte fazole, rozmarýn a okořeňte. Vařte 5 minut, pak přidejte jarní zeleninu a vařte do změknutí, případně přidejte ještě trochu vývaru.
Opečené chleby potřete česnekem, posypte ještě trochou nasekaného rozmarýnu (případně jiné oblíbené bylinky) a podávejte.
Dušené kuře s parmazánovými knedlíčky
Ingredience
1 lžíce olivového oleje
500 g kuřecích stehenních řízků
75 g sádla z uzené slaniny
2 velké pórky
2 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
500 ml kuřecího vývaru
2 lžíce nasekaných bylinek (jedna nebo směs petrželky, šalvěje a tymiánu)
2 lžíce crème fraîche
Postup
Ve velkém kastrolu se širokou poklicí rozehřejte olej a kuře na něm za stálého obracení opečte, dokud lehce nezezlátne. Kuře vyjměte z pánve, na té pak osmažte slaninu, dokud nepustí tuk a nezezlátne. Přidejte pórek a vařte do změknutí. Přidejte česnek a pár minut povařte, poté vmíchejte mouku. Postupně přidejte vývar a přiveďte k varu. Vraťte kuře a 20 minut vařte pod pokličkou. Vmíchejte bylinky a crème fraîche. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180). Knedlíčky připravíte tak, že nahrubo nastrouháte máslo, smícháte s moukou, bylinkami a parmazánem a okořeníte. Přidejte 4-5 lžic vody a míchejte nožem, dokud se nespojí v těsto. Z těsta vyválíte osm knedlíčků, které položíte na dušené maso a pečete s odklopenou pokličkou 25-30 minut nebo dokud nejsou nafouklé a zlatavé. Podávejte se zeleninou.
Mexické kuře s rýží
Ingredience
5 kuřecích stehen s kostí
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce limetkové šťávy
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 červená paprika, nakrájená na kostičky nebo plátky
1 šálek dlouhozrnné rýže
1 šálek kuřecího vývaru
3/4 šálku rajčatového protlaku
1 šálek mražené kukuřice
1 plechovka (400 g) černých fazolí
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte si koření na mexickou směs. Potření kuřete: 1 1/2 lžíce směsi mexického koření dejte do velké mísy (zbytek si nechte na rýži) s 1 lžící olivového oleje a limetkovou šťávou. Promíchejte, abyste vytvořili pastu, pak přidejte kuře a promíchejte, aby se kuře kořenící směsí obalilo. Máte-li čas, nechte kuře marinovat 1 hodinu nebo přes noc, pokud spěcháte, můžete rovnou pokračovat v přípravách.
Opékání kuřete: Na velké hluboké pánvi, nejlépe s poklicí, rozehřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje a kuře opékejte 4 minuty na straně s kůží, až lehce zezlátne, a poté 1,5 minuty na straně s masem (uvnitř bude ještě syrové). Vyjměte na talíř.
Osmahněte aromatické koření, poté na stejné pánvi přidejte cibuli, česnek a papriku. Smažte 3 minuty, dokud cibule nezměkne. Přidejte rýži a promíchejte. Přidejte kuřecí vývar, rajčatový protlak, kukuřici, fazole a zbývající směs mexického koření. Promíchejte, aby se vše spojilo. Kuřecí maso položte na rýži kůží nahoru. Bude částečně ponořené, ale většina kůže by měla být nad tekutinou. Pečte přikryté 25 minut – pánev přiveďte k varu, poté ji přikryjte pokličkou nebo alobalem a vložte na 25 minut do trouby. Poté odstraňte pokličku/fólii a pečte dalších 15 minut, dokud na povrchu rýže nezůstanou jen malé loužičky tekutiny.
Vyjměte rýži z trouby a nechte ji 10 minut odpočívat (odkrytou). Kuře vyjměte nebo odsuňte stranou a rýži načechrejte. Podávejte ozdobené lístky koriandru, plátky limetky a případně plátky jalapeños. Dobře se k tomu hodí také zakysaná smetana, případně kopeček guacamole.
Zdroj: www.recipetineats.com, www.olivemagazine.com
Foto: Shutterstock