Narození dítěte je zázrakem, především tedy celý proces jeho vývoje v matčině lůně. Toto bezpečné útočiště obývá v ideálním případě 40 týdnů, během nichž se z nepatrného embrya stává miminko připravené vykouknout na svět. Bohužel, ne vždy vše probíhá tak, jak má. V Česku se každý rok narodí přibližně 7 tisíc miminek předčasně, což s sebou přináší určitá rizika a nutnost speciální péče. Děťátko narozené příliš brzy ještě není po všech stránkách dostatečně vyvinuté a k tomu, aby nakonec dobře prospívalo je zapotřebí techniky, především inkubátoru, a také značné péče lékařů a rodičů.

První hodiny na světě

Váha donošeného zdravého miminka se pohybuje okolo 3 kilogramů, ovšem miminko předčasně narozené by se vám mnohdy vešlo do dlaně. Ta nejmenší se totiž rodí s váhou pouze kolem 500 gramů. Čím nižší má miminko porodní váhu, tím je náročnější zajistit mu adekvátní péči. „Děti narozené pod 32. týdnem gravidity se ihned po porodu ukládají do tzv. pláštěnky – fólie, která jim pomůže udržet tělesné teplo a uloží se inkubátoru. Podle tíže dechových potíží se buď napojí na umělou plicní ventilaci nebo na neinvazivní distenzní podporu nostrilami nebo speciální maskou, která generuje pozitivní přetlak do dýchacích cest a ulehčuje dýchání,“ popisuje první potřebné úkony po narození předčasňátek MUDr. Soňa Šuláková, pediatrička a zkušená neonatoložka s dlouholetou praxi v perinatologickém centru. Následné kroky se pak odvíjejí v závislosti na stupni zralosti miminka, k čemuž lékařka dodává: „Péče o předčasně narozené děti je komplexní. Je nutná podpora dýchání, krevního oběhu, udržování stabilní hladiny cukrů v krvi, doplnění vitamínů, minerálů, postupné zatěžování mateřským mlékem a podpora funkcí trávicího traktu.“

Foto: se souhlasem Pampers

Doteky pomáhají, ale opatrně

Kůže předčasně narozených miminek je sytě růžová, někdy až průsvitná, což je způsobeno absencí tuku a svrchní vrstvy. Z tohoto důvodu je jejich pokožka velmi citlivá a každý dotek vnímají o poznání intenzivněji. Pro předčasňátko i jeho rodiče jsou týdny, které musí trávit na speciálním oddělení v nemocnici, značně náročné a oběma prospívá jakýkoliv kontakt. Jakmile to jde, doporučuje se proto kontakt kůže na kůži, tzv. klokánkování. „Můžeme klokánkovat i miminko na umělé plicní ventilaci nebo na dechové podpoře. Někdy je na monitoru životních funkcí vidět, jak se dítě při kontaktu kůže na kůži zklidní, klesne mu srdeční akce a zlepší se okysličení krve,“ vysvětluje MUDr. Soňa Šuláková.

Důležitost vzájemného kontaktu rodičů a miminek zdůrazňuje také Lucie Žáčková, ředitelka organizace Nedoklubko, která poskytuje poradenství a podporu rodičům předčasně narozených dětí. „Klokánkování, skin to skin kontakt a téma zero separation je pro nás v Nedoklubku stěžejní. Je prokázáno studiemi, že častý kontakt kůže na kůži s maminkou, ale i tátou má zásadní vliv na vývoj mozku, životních funkcí a vztahu s oběma rodiči. I díky dlouhodobé spolupráci s Pampers můžeme rodiče na jejich cestě podporovat a správně edukovat.“ Díky Nedoklubku se také Česká republika od roku 2010 zbarvuje v listopadu do purpurova, na 17. listopadu totiž připadá Světový den předčasně narozených dětí, ale ve znamení osvěty a purpurové barvy se nese celý měsíc.

Všestranná péče a pohodlí

Jsou však chvíle, kdy miminko nemůže být se svými rodiči. V takových momentech potřebuje mít zajištěn maximální komfort a péči. Prostřednictvím Nedoklubka může každý pomoci například tvořením mazlících chobotniček, čepiček či ponožek. Značka Pampers zase přišla s iniciativou, kdy nákupem jakéhokoliv jejich produktu do konce listopadu v drogeriích Rossmann se podílíte na tom, aby v českých porodnicích měli předčasně narozená miminka k dispozici speciální plenky. Za každý koupený produkt Pampers totiž tato značka doručí jednu plenku Preemie přímo do porodnic pro předčasně narozená miminka.

Foto: se souhlasem Pampers

Jedná se o miniaturní hedvábně jemné plenky Preemies Protection, které značka Pampers vyvinula ve spolupráci se zdravotnickým personálem a jsou dostupné ve třech velikostech pro všechny váhové kategorie předčasňátek. V kooperaci s Nedoklubkem začaly být tyto plenky distribuovány před několika lety i do českých perinatologických center.

Kromě výjimečně jemného materiálu a velikosti přizpůsobené předčasně narozeným miminkům jsou tyto plenky specifické také oboustranným designem. Není tedy potřeba přemýšlet o tom, kde je která strana, čímž přebalování zvládnete rychleji. Plenka má pupečníkový výřez vepředu i vzadu a celoplošné zapínání s opakovaně připevnitelnými pásky, které umožňující zdravé polohování. I přes vysokou absorpci je plenka prodyšná, aby citlivá dětská pokožka mohla volně dýchat. „Součástí těchto speciálních plenek je úzké, přesně tvarované jádro, které napomáhá optimálnímu vývoji kyčlí,“ oceňuje MUDr. Soňa Šuláková.

Předčasně narozeným miminkům však k tomu, aby mohla prospívat, pomáhají také významnou měrou přístroje. Zajistit je pomáhají neonatologiím i různé nadace a nadační fondy. Jeden z nich založila před lety moderátorka Lucie Borhyová. Její Nadační fond LuckyBe podporuje dlouhodobě Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Zdroj: Pampers, Nedoklubko, MUDr. Soňa Šuláková, redakční text

Foto: Shutterstock a se souhlasem Pampers

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account